Scholenkoepel Noordenveld koopt commerciële coronatests

Het openbaar primair onderwijs Noordenveld (OPON) heeft commerciële coronatests ingekocht voor alle twaalf scholen die onder de onderwijsorganisatie vallen. De reden daarvan was de uitval van een leraar nadat hij een verkoudheid had opgelopen. Nadat de leraar zijn verkoudheid constateerde, moest hij een week wachten tot de uitslag van de test.

Om die week te overbruggen, huurde de school vier invalkrachten in. "Op zo'n moment kunnen wij de kwaliteit van het onderwijs niet garanderen", zegt Han Sijbring van OPON. De commerciële tests nemen de wachttijd weg voordat mensen een test kunnen afnemen.

25 tests, mogelijk meer

De wachttijd totdat de uitslag van een coronatest bekend is, blijft gelijk. "Maar als we 's morgens bellen, kunnen we al voor 12.00 uur terecht voor een test. De uitslag kan 24 tot 48 uur duren, maar in de praktijk is dat ongeveer 24 uur. Net zo lang als bij de GGD."

De onderwijskoepel heeft in totaal 25 commerciële tests gekocht. "Daarvan zijn al enkele gebruikt", aldus Sijbring. Of de school meer tests gaat bestellen, laat Sijbring afhangen van wat de overheid doet. "Als onderwijspersoneel voorrang kan krijgen bij het afnemen van een test, bestellen wij niets bij. Als die voorrang er niet komt, bestellen we extra."

Dr. Nassaucollege

In Assen werd druk gezocht naar commerciële tests voor de 'juiste prijs'. Marcel Klaverkamp van het Dr. Nassaucollege: "Ik heb 550 man personeel, daarvan zijn er nu zo'n tien à twintig in afwachting van een test of uitslag. Iemand zit al sinds zaterdag thuis."

Die tests voor de juiste prijs werden gevonden. Het Dr. Nassaucollege gaat morgen 25 commerciële tests kopen, van 79,50 euro per stuk. Hij zegt dat hij andere scholenorganisaties in Drenthe hierover heeft geïnformeerd. "Maar het is natuurlijk aan hen of ze ook gaan kopen."

Klaverkamp hoopt uiteindelijk dat mensen met vitale beroepen, zoals het onderwijs, voorrang krijgen bij het testen. "Het is toch onverstaanbaar dat ze dagen moeten wachten op een test en dan ook twee dagen wachten op een uitslag. Zo zijn we snel een week verder."

Meer over dit onderwerp:
gemeente Noordenveld coronatests OPON
Deel dit artikel: