Hoogeveen krijgt de eerste 'groene moskee' van Drenthe

Hicret-moskee in Hoogeveen
Hicret-moskee in Hoogeveen © Ineke Kemper/RTV Drenthe
De moskee aan de Rozenstraat in Hoogeveen werd de afgelopen weken flink verbouwd. Na een renovatie waarbij de muur betegeld is en er een nieuwe preekstoel en tapijt geïnstalleerd zijn, is het gebedshuis onderweg om de eerste 'groene moskee' van Drenthe te worden.
De moskee hecht veel waarde aan een groene samenleving vertelt voorzitter Yasar Eraslan. Maar, erkent hij: "We doen het ook voor het financiële gedeelte, we verwarmen nu als het nodig is met airco's." Het gebedshuis heeft al zonnepanelen laten installeren en wil in de toekomst ook een warmtepomp en accu's laten aansluiten. "Maar daar moeten we nog even voor sparen."
De moskee bestaat nog maar vijf jaar, toch is het nu al aan een verbouwing toe: "Destijds hebben we een tweedehands tapijt van een andere moskee laten leggen omdat we simpelweg geen geld hadden, ook de preekstoel hebben we zelf getimmerd." Nu ligt er een gloednieuw tapijt en is er een traditionele minbar (preekstoel) met speciale tegels uit Turkije geïnstalleerd.

Zelf aanpakken

Voor de verbouwing is, op een timmerman na, niemand ingehuurd. De gemeenschap van de moskee heeft het zelf aangepakt. Voorzitter Eraslan is daar trots op: "Via donaties, inzamelingsacties en een beetje zelf sparen is dit mogelijk geworden."

Groene Moskee en Groene Kerken

Groene Moskee is een project van ISN Diyanet Nederland in samenwerking met Groene Kerken. Het doel van dit project is om geloofsgemeenschappen te inspireren groene stappen te gaan zetten. De moskee in Hoogeveen is de eerste in Noord-Nederland, in Drenthe staan inmiddels 16 Groene Kerken.
Hoogeveen krijgt de eerste 'groene moskee' van Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.