De 'vliegende edelsteen' kost Harry al zijn vrije tijd

Harry Kiewiet ijsvogel wand
Het herstellen van ijsvogelwanden is zwaar werk © RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge
De vliegende edelsteen, de blauwe schicht of de kingfisher. Het zijn benamingen voor de ijsvogel. Het gaat in Drenthe best wel goed met deze vogel, maar met de nestwanden waar hij in broedt niet.
IJsvogelkenner Harry Kiewiet is al in de weer met een schep om de nestwanden die tijdens de winter beschadigd zijn geraakt te herstellen. Ze hebben te lijden gehad onder het weer. Door vorst en hoogwater brokkelen de wanden af.
De vogels graven het liefst een nest in steile oevers, zonder begroeiing, aan stromend water. Kiewiet heeft in de afgelopen jaren ongeveer tien van dit soort oevers aangelegd. Sommigen zijn van beton, met gaten erin. Anderen bouwt hij helemaal met de hand.

In de achtertuin

"Het is heel zwaar werk", zegt Kiewiet. Hij is een oever aan het herstellen in de Coevorder wijk Binnenvree. Hij schept zand van de bodem van het water bovenop de oever, zodat die weer steil wordt. "Ieder vrij uurtje zit ik in het veld en ben ik heel actief met het herstellen en maken van ijsvogelwanden." De oever waar hij nu aan werkt, ligt bij iemand in de achtertuin. Het is niet uitzonderlijk dat ijsvogels in steden voorkomen.
De naam ijsvogel is helemaal verkeerd, want hij houdt helemaal niet van ijs
Harry Kiewiet, ijsvogelkenner
Toen Kiewiet een aantal jaren geleden voor het eerst een ijsvogel zag, was hij om. "Na hem een keer gezien te hebben, is het voor mij een passie geworden. Hij is prachtig om te zien, maar zijn gedrag vind ik nog tien keer interessanter."

Verboden woord

Bij de nestwand heeft de vogelaar een vogelkijkhut gebouwd van een oude glasbak. Die heeft hij 'De blauwe parel' genoemd. Ook een bijnaam van het kleine, blauwe vogeltje. "De naam ijsvogel is helemaal verkeerd, want hij houdt helemaal niet van ijs. Als het een paar dagen vriest, sterven ze bij bosjes."
Met de populatie in Drenthe gaat het momenteel goed. En dat is deels te danken aan Kiewiet, die zich al jaren inzet voor de nestwanden. En die niet uitgepraat raakt over de vogel die zijn hart heeft gestolen. "Ze noemen me de ijsvogelman. Maar thuis mag ik het er niet meer over hebben."
Bekijk hier hoe Harry Kiewiet de ijsvogels helpt:
IJsvogel krijgt hulp

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.