De tien bussen op waterstof voor Emmen zijn besteld

Een waterstofbus van Qbuzz (Rechten: RTV Noord/Wiebe Klijnstra)
Een waterstofbus van Qbuzz
De bestelling van tien waterstofbussen voor de omgeving Emmen is de deur uit. Dat meldt de provincie Drenthe. Daarmee krijgt de regio Emmen milieuvriendelijke bussen, maar dat is voor de provincie niet het enige dat telt.
Want als er meer waterstofbussen rijden in Drenthe, is de kans dat er een waterstoffabriek in Emmen gebouwd kan worden. En dat past in een breder plaatje, met een hoofdrol voor de vroegere gaszuiverings-installatie. Die moet een nieuw leven krijgen onder de naam GZI Next.

Zonnepark voor waterstof

Eerder dit jaar is de bouw van een zonnepark begonnen. Het park moet 12 MegaWatt gaan leveren. Die stroom kan gebruikt worden om waterstof te maken, waar de bussen dan weer op kunnen rijden. Shell gaat ene waterstof-tankstation bouwen op de GZI Next-locatie voor de bussen. Verder wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een waterstoffabriek.
Uiteindelijk kunnen het OV-bureau Groningen-Drenthe en Qbuzz de bussen laten rijden over langere afstand, zonder CO2-uitstoot.
Eerder werden al twintig waterstofbussen aangeschaft, die in Groningen en Drenthe gaan rijden.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.