Supermarkteigenaar hoort vonnis voor ombrengen van liefdesrivaal

Jihad Jafo
Jihad Jafo © RTV Oost
Ze beschouwden elkaar als broeders. Maar toen ze verliefd werden op dezelfde vrouw werden ze liefdesrivalen. Een supermarkteigenaar in Hoogeveen stond onlangs voor de rechter omdat hij zijn vroegere maatje - een jonge vader uit Enschede - om het leven zou hebben gebracht en zijn lichaam in het kanaal Almelo-De Haandrik hebben gedumpt.
Nadat er zestien jaar celstraf tegen hem was geëist, hoort hij vandaag het vonnis.
Justitie was in het dossier Vlinder, de codenaam voor het rechercheonderzoek naar het geweldsmisdrijf, heel duidelijk over het motief: het zou gaan om een crime passionel. Dat schrijft RTV Oost.

Tunnelvisie

Maar wat betreft Umut Ural, de bekende strafpleiter die de supermarkteigenaar bijstaat, is het nog lang geen uitgemaakte zaak. 'Zonder motief geen moord', was de rode draad in zijn pleidooi in deze zaak. En ja, zijn cliënt had een motief. Maar er waren nog veel meer mensen die het slachtoffer liever dood dan levend zagen.
Volgens Ural heeft het rechercheteam dan ook een aantal belangrijke zaken over het hoofd gezien en zich vooral laten leiden door tunnelvisie.

Winkelcentrum De Weide

In deze zaak draait het om Jihad Jafo uit Enschede, die januari 2022 maandenlang van de aardbodem was verdwenen. Waarna maanden later zijn stoffelijk overschot werd teruggevonden in het kanaal ter hoogte van Bruchterveld, verpakt in een deken en plastic en verzwaard met het 17 kilo zware statief van een brandslanghaspel.
Het spoor leidde vervolgens naar de 47-jarige Hamid S. uit Den Ham, die een halal-supermarktje heeft in winkelcentrum De Weide in Hoogeveen. Hij was de laatste die Jafo voor het laatst levend had gezien. Het slachtoffer bleek door het hoofd geschoten.
Gezien de werkwijze leek er aanvankelijk sprake van een afrekening in het criminele circuit, maar later bleek dat er ook nog iets anders speelde. Beiden waren verliefd op dezelfde vrouw, de echtgenote van Jafo.
Het was deze Hamid die zich over haar had ontfermd toen Jafo op een bepaald moment wegens drugsbezit in een Duitse gevangenis zat. Nadat hij op vrije voeten was gekomen, was Jafo teruggegaan naar zijn partner.
Lees verder onder de foto
supermarkt Hoogeveen
De Hoogeveense supermarkt van Hamid S. © Persbureau Meter

Afgeluisterde gesprekken

En hoe goed ze ooit bevriend waren, die vriendschap was behoorlijk bekoeld geraakt. Zo bleek wel uit afgeluisterde gesprekken nadat het rechercheteam afluisterapparatuur had verstopt in de supermarkt en een van de auto's van de verdachte.
Op een bepaald moment hadden ze een deal gemaakt: Hamid S. zou 50.000 euro aan Jafo betalen. Die zou dan uit het leven van de vrouw verdwijnen. Maar nadat Hamid 20.000 euro had betaald, liet Jafo hem weten dat hij bij nader inzien toch bij zijn eigen vrouw zou blijven.
In de tussentijd hadden ze nog eens ruzie gekregen over een uitgelekte seksvideo.

Georganiseerde misdaad

Waar justitie zestien jaar celstraf voor Hamid S. in petto heeft, vindt zijn advocaat Umut Ural dat hij moet worden vrijgesproken.
Wat de raadsman betreft, liet het rechercheteam Vlinder zich vooral leiden door tunnelvisie. Hamid S. had inderdaad een motief en de gelegenheid, maar er waren heel wat meer mensen die Jafo's bloed wel konden drinken.
De jonge Enschedese vader was namelijk volop actief in de georganiseerde misdaad. In de handel in soft- en harddrugs om precies te zijn. "Een aanzienlijk reëler motief dan een oude verliefdheid", aldus Ural.
Wat de advocaat betreft, is er dan ook sprake van tunnelvisie. Het rechercheteam Vlinder rechercheerde volgens de raadsman vooral naar één doel toe: "Het moest S. wel zijn zijn geweest", aldus Ural.

Rammelend bewijs

Wat het motief betreft, wijst Ural erop dat in het drugsonderzoek Harlekijn een verdachte zelfs heel specifiek iemand noemde die met de gewelddadige dood van Jafo in verband kon worden gebracht.
En ook het door justitie aangevoerde dna-bewijs rammelt volgens de advocaat aan alle kanten. Het haar dat bij het lijk van Jafo werd ontdekt, kan volgens de raadsman niet specifiek aan S. worden toegeschreven. En mocht dit wél het geval zijn, dan is daar een heel plausibele verklaring voor. Beiden hebben immers op de dag van de verdwijning nog naast elkaar in de auto gezeten.

Moordwapen nooit gevonden

En waar is het moordwapen gebleven? Dat is nooit gevonden. Maar ook het door justitie genoemde motief klopt volgens Umut Ural niet. Wat had S. eraan om zijn liefdesrivaal om het leven te brengen? De kans dat hij vervolgens weer een relatie zou krijgen met de vrouw op wie beiden zo verliefd waren, was immers nihil. "Want wie wil er nou een relatie met de moordenaar van haar man, de vader van je kinderen?", zo oppert de advocaat.
Hamid S. hield in zijn laatste woord bij hoog en laag vol dat hij met het misdrijf niets te maken heeft. "Ik heb hem niet vermoord. Als ik dat wel had gedaan, zou ik het toegeven en de reden geven."
De rechtbank doet vandaag uitspraak.
Bekijk hier een eerdere reconstructievideo van RTV Oost over de zaak Jihad Jafo
Supermarkteigenaar Hoogeveen voor rechter in moordzaak Jihad Jafo: dit zijn de details

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.