Raad van State weer aan zet in gekissebis rond woonzorgcomplex Norg

Al jaren ligt het terrein van de voormalige Vluchtheuvel braak (Rechten: Google)
Al jaren ligt het terrein van de voormalige Vluchtheuvel braak
De gemeenteraad van Noordenveld, die vanavond voor het eerst sinds maanden weer eens fysiek vergaderde, stemt in met het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein van voormalig pretpark De Vluchtheuvel. Op die locatie aan de Donderseweg in Norg moet een woonzorgcomplex komen.
De gebouwen mogen van een raadsmeerderheid binnen dertig meter afstand van een naastgelegen recreatiewoning gebouwd worden. Een besluit dat overigens nog goedgekeurd moet worden door de Raad van State. Want de eigenaar van de recreatiewoning wil niet dat er mogelijk op tien meter van zijn woning iets komt te staan. Omdat hij en de gemeente het daarover niet eens konden worden, stapte de man eerder dit jaar naar de Raad van State.

Toch dichterbij bouwen

De hoogste bestuursrechter constateerde in april dat Noordenveld daarmee niet aan de afstandsrichtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voldeed. Ook gaf de rechter de gemeente het advies om toch echt een minimale afstand van dertig meter aan te houden tussen de nieuwbouw en de recreatiewoning van de buurman. Maar in het weer aangepaste bestemmingsplan staat het college zorggebouwen tóch binnen die straal van dertig meter van de woning toe.
Dit is een truc om je zin te krijgen. College, neem je verlies en geef het vertrouwen aan de inwoners terug
Gerbrant Fennema - D66-fractievoorzitter
Of een zorggebouw op tien of dertig meter van een recreatiewoning mag staan, heeft te maken met de milieubelasting van het type gebouw voor de omgeving. Door de functie van de gebouwen aan te passen, willen B&W de projectontwikkelaar toestaan om niet op dertig, maar op 25 meter van de recreatiewoning te bouwen. Concreet wil het college in het bestemmingsplan vastleggen dat gebouwen, waarin bijvoorbeeld een kliniek of dagbesteding komt, wel op tien meter van de recreatiewoning mogen staan.

Trukendoos

"Beleidstrucjes", noemen sommige raadsleden het 'gegoochel' met de milieutypen. "Dit is een truc om je zin te krijgen. College, neem je verlies en geef het vertrouwen aan de inwoners terug", riep D66-fractievoorzitter Gerbrant Fennema richting wethouder Henk Kosters (Gemeentebelangen). Die ontkent met klem dat er sprake zou zijn van bestuurlijke trucs.
Kosters: "De Raad van State zei dat we óf beter moesten onderbouwen waarom het bestemmingsplan er zo moet uitzien, óf we moesten met een compleet nieuw bestemmingsplan komen. We denken met deze aanpassing te voldoen aan de VNG-richtlijnen."
Wethouder Henk Kosters over De Vluchtheuvel

Plan van de baan?

De wethouder zegt in gesprek te zijn gegaan met de projectontwikkelaar van het terrein. Die liet volgens Kosters weten weinig heil meer te zien in het plan, als er op minstens dertig meter afstand van de recreatiewoning gebouwd moet worden. "De projectontwikkelaar moet dan opnieuw naar de tekentafel. Dat betekent dus dat het plan dan van de baan is", aldus Kosters.
Het hele project dertig meter opschuiven is volgens Kosters ook onderzocht, maar dat blijkt niet mogelijk. Op die locatie ligt een belangrijk stuk natuur en de provincie Drenthe staat niet toe dat daarop gebouwd wordt.
Voor 30 september moest Noordenveld de fouten in het bestemmingsplan hersteld hebben, anders zou de Raad van State zonder die verbeteringen een eindoordeel vellen. Maar nu, met het raadsbesluit, kan de procedure weer verder bij de Raad van State.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.