Maanden wachten op motorrijles door groeiende populariteit tweewieler

motorrijden steeds populairder onder jongeren
Lisanne maakt zich op voor haar examen © RTV Drenthe / Ineke Kemper
Steeds meer jongeren kopen een motor. Dat blijkt uit cijfers van onder meer brancheorganisatie BOVAG. De afgelopen tien jaar is het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar die een motor kochten met bijna vijftig procent gestegen.
In 2014 kochten bijna 15 duizend jongeren een motorfiets. In 2023 waren dat er ruim 21 duizend. Een toename van 44,6 procent. Motorrijden is sowieso flink populairder geworden. Want het aantal mensen dat z'n rijbewijs haalde is ook fors toegenomen. In 2014 zijn er ruim 19 duizend rijbewijzen vergeven. In 2023 steeg dat aantal met maar liefst 73,5 procent. Van die mensen is bijna de helft een jongere.
In Hoogeveen bij Kreeft Opleidingen merken ze dat ook. Daar moet je nu zo'n drie maanden wachten voor je kunt beginnen met lessen. "Ik denk dat het een trend is", vertelt rij-instructeur Oni van den Berg. "Dan doet een jongere het. En dan twee en dan zien ze het van elkaar en denken ze: dat lijkt mij ook wel wat. Lekker samen rijden."

Weekendjes weg

Lisanne Kamphuis kan daar over mee praten. "Ik kom uit een familie waar iedereen veel motor rijdt, mijn vader en mijn ooms. En ook steeds meer vrienden hebben hun rijbewijs. Het lijkt me leuk om samen weekendjes weg te gaan op de motor. Dat doe je toch sneller dan in de auto met elkaar een stukje rijden."
In Hoogeveen zien ze vooral dat jongeren vanaf 21 jaar hun rijbewijs komen halen. "Het is echt continu een stijgende lijn", aldus rij-instructeur Van den Berg die al ruim veertig jaar rijles geeft.
Lisanne heeft in ieder geval plannen genoeg als ze haar rijbewijs haalt. "Een motor kopen! En een weekendje weg boeken, lekker toeren", lacht ze. En dat weekendje weg kan ze boeken, want aan het einde van de middag blijkt dat ze haar examen gehaald heeft.
Jongeren rijden steeds vaker motor

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.