Faunabescherming: 'Gemeente duikt weg voor besluit afschot wolf Wapse'

wolvenaanval wapse
In dit weiland in Wapse werd een schapenhouder door een wolf gebeten © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
De hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie in Diever over het afschot van de wolf in Wapse was vooral een juridisch steekspel om woorden: was het een bevel of een aanwijzing van de burgemeester om de wolf te doden?
De Faunabescherming had de gemeente om een schriftelijke verklaring gevraagd op welke juridische basis de burgemeester het bevel tot afschot heeft gegeven op 9 juli 2023. En die had de Faunabescherming niet gekregen. Volgens de gemeente is zo'n verklaring niet nodig, zo bleek tijdens de hoorzitting.
"Wat ons opvalt is dat de gemeente wegduikt en er een juridisch woordenspel van maakt. Was het een bevel of een aanwijzing? Met die woordenstrijd willen ze het handelen rechtvaardigen. Dat gaat niet lukken. Er is wel degelijk iemand geweest die een bevel heeft gegeven om een beschermde wolf af te schieten en dat druist in tegen de wet", zei Niko Koffeman, voorzitter van de Faunabescherming, na afloop van de zitting.
Hoe zat het ook alweer?
Op 9 juli 2023 werd een schapenhouder uit Wapse in zijn arm gebeten door een jonge mannetjeswolf. De wolf viel de schapen van de schapenhouder tot twee keer toe aan.
In een poging zijn dieren te beschermen, zwaaiden de schapenhouder en zijn zoon met een schep en een riek, oftewel een mestvork. De wolf richtte zich toen op de schapenhouder en greep hem in de arm. Ongeveer anderhalf uur na het bijtincident is de wolf afgeschoten.

Nieuwe inzichten over goede wetsartikel

Volgens de jurist van de gemeente Westerveld kwam de gemeente al snel na het afschot op 9 juli tot de conclusie dat er geen sprake kon zijn van een bevel.
"Dat heet voortschrijdend inzicht. De gemeente heeft het niet achteraf bedacht. De gemeente heeft de feiten en omstandigheden geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat er geen sprake was van een bevel. En als er geen bevel is, kun je dat ook niet achteraf op schrift stellen."
Op de website van de gemeente stond tot voor kort dat de gemeente het besluit om de wolf af te schieten heeft genomen op basis van de Gemeentewet. Dat bericht is inmiddels van de website verwijderd. Nu staat er dat het besluit is genomen op basis van de Politiewet en de Gemeentewet.
"De Politiewet en Gemeentewet hangen nauw samen op het punt van de openbare orde. De burgemeester staat aan het roer in het kader van een openbare orde-situatie. De burgemeester heeft een aanwijzing gegeven aan een medewerker van de politie om de wolf te doden", zo was de toelichting van de jurist van de gemeente tijdens de hoorzitting.

Dagelijks besluit of niet?

Volgens de jurist van de gemeente ging het om een beslissing zoals die dagelijks door burgemeesters, gemeentesecretarissen en ministers wordt genomen; besluiten waar doorgaans geen rechter aan te pas komt.
Maar Koffeman zegt dat het zo eenvoudig niet ligt: "De gemeente draait om de hete brij heen. De bezwaarschriftencommissie moet zich daar nu eerst over buigen en vervolgens zal de rechter daarover moeten oordelen. Het is ondenkbaar zo'n zwaarwegend besluit te nemen om een zwaar beschermde wolf te doden en daar straffeloos mee weg te komen."
De jurist vertelde tijdens de hoorzitting ook dat de burgemeester achter gesloten deuren tot twee keer toe verantwoording heeft afgelegd aan de gemeenteraad over zijn besluit om de wolf af te laten schieten. De gemeenteraad was volgens de jurist akkoord met het besluit van de burgemeester.

Klein stukje juridische puzzel

De bezwaarschriftencommissie komt binnen een paar weken met een advies voor de burgemeester. Die kan dit advies dan opvolgen of afwijzen. Op basis daarvan zou de Faunabescherming juridische stappen kunnen nemen.
"Het is heel belangrijk dat er duidelijkheid komt voor bestuurders hoe zij kunnen handelen als zo'n kwestie zich voordoet. Dat je als bestuurder weet wat je wel en niet kan als er een wolf in je gemeente komt", aldus Koffeman.
Faunabescherming: 'Gemeente duikt weg voor besluit afschot wolf Wapse'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.