Drentse gemeenten waarschuwen voor 'afspraakloket'

Als je de afspraak bij de gemeente zelf maakt, is het gratis (Rechten: RTV Drenthe/Ilona van Veen)
Als je de afspraak bij de gemeente zelf maakt, is het gratis
Wil je een paspoort of identiteitsbewijs aanvragen? Doe dat dan niet via afspraakloket.nl, waarschuwen verschillende gemeenten in Drenthe.
De website biedt aan om voor 19,95 euro bij je gemeente een afspraak te maken voor het verlengen van je identiteitskaart of rijbewijs. Een afspraak kun je ook maken op de website van je gemeente. En dát is gratis.

Emmen

Coevorden, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn en Emmen waarschuwen voor de website via Twitter. "We hebben een vrouw aan de balie gehad in het gemeentehuis die via de website 19,95 euro heeft betaald voor documenten", zegt woordvoerder Jeanine de Vries van de gemeente Emmen. "Ze was in de veronderstelling dat alles geregeld was, maar dat klopt dus niet."
Ze noemt nog een voorbeeld van iemand uit de andere kant van het land, die met Emmen contact zocht. "Ze kreeg een bevestiging dat er een afspraak was gemaakt bij onze gemeente, maar ze woont al haar hele leven in Den Haag." De gemeente Emmen heeft sinds vorige week vier meldingen over afspraakloket gekregen, inclusief die uit Den Haag.
De Vries zegt dat de gemeente Emmen geen aangifte gaat doen. "Het is namelijk niet illegaal. Wij willen als gemeente wel aangeven dat dit bij ons gratis kan."

Buiten Drenthe

Ook andere Nederlandse gemeenten waarschuwen voor afspraakloket.nl. Van Midden Groningen tot Roermond twitteren gemeenten erover.
<p>In een reactie wijst afspraakloket.nl op wat er op de website staat. "Afspraakloket.nl is een platform waarop gebruikers een account aan kunnen maken en vervolgens de vervaldatum van hun documenten in kunnen voeren. Gebruikers ontvangen van afspraakloket.nl een email met herinneringen om deze documenten te vernieuwen en tevens de optie om Afspraakloket de afspraak voor de gebruiker in te laten plannen. Dit kan via ons aanvraagformulier op de website. Enkel voor het inplannen van een afspraak voor de gebruiker rekent Afspraakloket servicekosten van 19,95."</p><p>"Tot slot benadrukken we dat we de verwachtingen die we scheppen, namelijk het inplannen van een afspraak, nakomen. We vinden het vervelend dat er toch consumenten zijn die zich opgelicht voelen."</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.