Ondernemend Noord-Nederland innovatief ondanks onzekerheid coronacrisis

Het coronavirus vergt veel aanpassingsvermogen van ondernemend Noord-Nederland. Het is ingewikkeld voor mkb-bedrijven om goed te reageren op situaties die snel veranderen en zorgen voor onzekere uitkomsten, zoals tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit de Innovatiemonitor, waarin ruim 8.000 Noord-Nederlandse mkb'ers zijn benaderd.

Corona zorgt voor uitdagende tijden voor mkb'ers. De meeste ondernemers kregen te maken met een flinke omzetdaling. Desondanks zijn veel bedrijven op dezelfde voet doorgegaan zonder het verdienmodel aan te passen.

Samenwerking

Om de crisis het hoofd te bieden, zoeken mkb-bedrijven wel steeds meer de samenwerking op. Meer dan een kwart van de mkb'ers is gestart met het leggen van samenwerkingsverbanden met andere partners. "De coronacrisis verbindt het noordelijke mkb met elkaar", zegt Thijs Broekhuizen, coördinator van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor.

Meer prioriteit voor duurzaamheid

Ondanks de onzekere tijden voor ondernemers, is de nadruk wel meer komen te liggen op het verantwoord ondernemen. Bedrijven zijn steeds meer bezig met innovaties die bijdragen aan vormen van schone en efficiënte energie. De kritische insteek dat 'duurzaam niet voor niets begint met duur' verdwijnt steeds meer naar de achtergrond, blijkt uit de de monitor.

De Noord-Nederlandse Innovatiemonitor is een initiatief van het expertisecentrum Vinci van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het onderzoek wordt sinds 2015 jaarlijks uitgevoerd.

Meer over dit onderwerp:
Mkb
Deel dit artikel: