KNMI waarschuwt met code geel voor harde windstoten

windmeter
Code geel vanwege zware windstoten © Pixabay.com
Er wordt voor vanavond harde wind verwacht. Zware windstoten tot 90 kilometer per uur kunnen voor onveilige situaties zorgen, bijvoorbeeld op de weg.
Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven. In Drenthe wordt de piek van de harde wind verwacht tussen 20.00 uur en 02.00 uur.

Geen storm

Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm, de windkracht die vanavond verwacht wordt ligt rond de 5-6. Er is dus geen sprake van een storm.

Alert zijn

Code geel wordt geroepen om mensen er op te wijzen dat ze moeten oppassen als ze de deur uit gaan. Er is kans op overlast bij activiteiten buiten, denk aan sporten, evenementen in tenten, en recreatie. Een boswandeling wordt een stuk spannender als er grote takken naar beneden komen. Daarnaast is er kans op schade aan huizen en gebouwen, bijvoorbeeld door dakpannen die wegwaaien en nietsvermoedende omstanders op het hoofd raken.
Zware windstoten kunnen ook van invloed zijn op het verkeer. Vooral fietsers, vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan moeten oppassen dat ze niet omver waaien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.