Van Oostrum keert terug op vertrouwde bodem voor onthulling FC Emmen-eretegel: 'Dit is dubbel mooi'

240221_Michel_van_Oostrum
Een bekend beeld uit de jaren negentig: Michel van Oostrum viert een doelpunt namens FC Emmen © FC Emmen
Soms heb je voetballers die onlosmakelijk zijn verbonden met een voetbalclub. Dat geldt ook voor Michel van Oostrum, wiens naam nog altijd in één adem met FC Emmen wordt genoemd. Niet heel vreemd, want de 57-jarige Amsterdammer heeft de meeste duels (339) én doelpunten (197) voor de Emmenaren op z'n naam staan. De club beloont hem nu voor zijn staat van dienst met een eretegel.
Die eretegel wordt vrijdag onthuld. Dat gebeurt om 19.00 uur voor de hoofdingang van stadion De Oude Meerdijk, waar FC Emmen een uur later in actie komt tegen SC Cambuur. Algemeen directeur Rinse Bleeker vertelt kort na de onthulling iets over wat de club heeft bewogen om de voormalige goaltjesdief een eretegel te schenken. Daarna krijgt Van Oostrum ook een oorkonde overhandigd als blijvende herinnering.

Van Vilsteren en Lukkien gingen hem voor

Van Oostrum is de derde persoon met een FC Emmen-verleden aan wie een eretegel gewijd wordt. Eerder viel die eer ook ten deel aan voormalig teamleider Riny van Vilsteren en oud-FC Emmen-trainer Dick Lukkien, die tweemaal met de club naar de eredivisie promoveerde. "Dat ik de eretegel krijg en ook nog de eerste speler ben die 'm krijgt is eigenlijk dubbel mooi", glundert Van Oostrum.
Toevallig of niet, voor de Amsterdammer zal vrijdagavond rondom de onthulling een boel samenkomen. Niet alleen omdat met FC Emmen en SC Cambuur twee voormalige clubs van Van Oostrum in actie komen, maar ook omdat de onthulling voor een trip down memory lane zorgt. "Wedstrijden tussen FC Emmen en Cambuur waren in mijn tijd altijd bijzonder, het ging er namelijk flink om weg", lacht hij.

'Door de benen'

Een van de bijzonderste doelpunten die Van Oostrum in het Emmen-shirt maakte, was tegen de Leeuwarders. "Dat was in november 1996", blikt hij terug. "We stonden in de rust met 0-2 achter, maar in de tweede helft draaiden we het om door goals van René Grummel, Mika Nurmela en mij. Een heel rare, maar ook mooie goal, want ik scoorde via m'n hak door de bal bij Cambuur-doelman Wim de Ron door de benen te tikken", weet hij nog. "Veel spelers van Cambuur kende ik nog uit mijn tijd daar."
Lees verder onder de foto:
240221_VanOostrum
Michel van Oostrum ontvangt in 1996 als speler van FC Emmen een zilveren schoen voor beste speler van de Eerste Divisie © ANP
Van Oostrum speelde uiteindelijk van 1990 tot 1993 en van 1995 tot 2002 voor FC Emmen. In de seizoenen 1995-1996 en 1996-1997 werd hij met respectievelijk 26 en 25 doelpunten ook topscorer van de eerste divisie en in beide seizoenen werd de aanvaller van de Emmenaren ook uitgeroepen tot beste speler van de eerste divisie.
Het zorgde voor gedenkwaardige foto's waarop de Amsterdammer zich tijdens de prijsuitreikingen ineens terugvond op een podium met onder meer de wereldsterren van Ajax.

Trainer in het amateurvoetbal

Na zijn actieve voetbalcarrière richtte Van Oostrum zich op het trainerschap en inmiddels is hij bezig met zijn achttiende seizoen als trainer in het amateurvoetbal. De afgelopen vier seizoenen was hij actief bij zaterdageersteklasser bij Batavia'90 in zijn woonplaats Lelystad, maar vorige maand werd bekend dat aan die samenwerking een eind komt.
Een nieuwe trainersklus heeft hij nog niet, al liepen gesprekken met een derdedivisionist op niets uit. "Het ging tussen mij en een ander, uiteindelijk werd gekozen voor die ander. Maar ik vind vast wel weer wat moois, ik ben nog steeds ambitieus." Eerder deze maand werd ook al bekend dat Van Oostrum aan de slag gaat met het samenstellen van een oud-FC Emmen-team, dat wedstrijden gaat spelen.
Lees verder onder de foto:
Michel van Oostrum staat vanaf deze week voor de selectie van tweedeklasser Batavia'90
Michel van Oostrum langs de lijn als amateurvoetbaltrainer © ANP
Maar eerst volgt vrijdag de uitreiking van de eretegel van FC Emmen, Van Oostrum kijkt ernaar uit. "Mijn vrouw en kinderen zullen erbij zijn, net als een aantal anderen die voor mij belangrijk waren in mijn FC Emmen-tijd. Zo hoop ik dat Martin Drent er kan zijn en ik had ook toenmalig trainer Azing Griever uitgenodigd, maar hij is helaas op vakantie."

Terug naar bekende grond

En zo is Van Oostrum die avond weer even terug op de plek waar hij in de jaren negentig furore maakte. De beide handen de lucht in na een doelpunt, gevolgd door kushandjes richting het publiek: voor veel FC Emmen-fans is het nog altijd een vertrouwd beeld, ook ruim twee decennia na z'n laatste wedstrijd voor de Emmenaren. "Tja, je doet soms rare dingen als je gescoord hebt", besluit hij grijnzend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.