Dag van de Moedertaal: TikTok-sensatie Marco Holties populair vanwege Drents taalgebruik

Op de Dag van de Moedertaal vertelt influencer Marco Holties waarom hij Drents praat op TikTok.
Op de Dag van de Moedertaal vertelt influencer Marco Holties waarom hij Drents praat op TikTok © RTV Drenthe
Het is de dag van de moedertaal. Uit onderzoek blijkt dat Nederlands de voertaal is in 65 procent van de Drentse huishoudens. Het Nedersaksisch, waar het Drents onder valt, wordt in 31,1 procent van de huishoudens gesproken. Maar hoe zit dit eigenlijk online?
Veruit de meeste mensen, ruim 83 procent, schrijven berichten op social media in het Nederlands. Zo'n 35 procent gebruikt ook andere talen, waaronder het Engels. Het Nedersaksisch wordt door vier procent online gebruikt.

TikTok-sensatie

Iemand van die vier procent is Marco Holties. De 31-jarige Hoogevener is een ware TikTok-sensatie met 53.000 volgers. Bijna dagelijks zet hij een kort filmpje op social media en dat doet-ie in het Drents.
De filmpjes van Marco worden duizenden keren bekeken. In totaal zijn ze zelfs anderhalf miljoen keer geliked. Dat Marco Drents praat, wordt juist heel erg gewaardeerd door zijn volgers. Maar dat er steeds minder mensen zijn die Drents kunnen praten, dat merkt Marco ook.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.