Inwoners van Drenthe de dupe van financiële tekorten bij gemeente

Inwoners Drenthe worden sterk getroffen door financiële tekorten gemeenten (Rechten: Pixabay)
Inwoners Drenthe worden sterk getroffen door financiële tekorten gemeenten
Een schraler voorzieningenaanbod, hogere onroerendezaakbelasting (OZB) en minder veiligheid in buurten en wijken: het zijn enkele van de ingrijpende gevolgen bij Drentse gemeenten door de oplopende financiële tekorten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Trendbureau Drenthe, dat morgen wordt gepresenteerd.
De provincie Drenthe liet samen met de Vereniging van Drentse gemeenten onderzoeken wat de inwoners merken van de financiële tekorten bij gemeenten. In het onderzoek wordt zichtbaar dat de belastingen omhooggaan, de openbare ruimte minder goed wordt onderhouden en kwetsbare inwoners minder goede zorg krijgen.

'Schrikbarend zichtbaar'

Klaas Smid, burgemeester van de gemeente Noordenveld en portefeuillehouder Financiën van de vereniging van Drentse gemeenten is helder: "Inwoners van Drentse gemeente zijn de dupe van de bezuinigingsdrang van het Rijk. Dat maakt dit onderzoek schrikbarend zichtbaar. Er moet meer geld bij vanuit het Rijk voor de uitvoering van het sociaal domein en bezuinigingen op het gemeentefonds moeten stoppen. We vragen onze Drentse Kamerleden op te komen voor het belang van de Drentse gemeenten."
Ook gedeputeerde Henk Jumelet maakt zich zorgen. "Al meerdere jaren op rij zien we de groeiende moeite die gemeenten moeten doen om het hoofd financieel boven water te houden. De rek is eruit, de inwoner voelt het nu ook. Dit kan niet langer." Het college van GS van de provincie Drenthe steunt de Drentse gemeenten in hun acties om aan het Rijk zichtbaar te maken welke problemen worden veroorzaakt door de financiële tekorten.

Erik Ziengs

Het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport wordt morgen uitgereikt aan het Drents Kamerlid Erik Ziengs. Het rapport wordt gestuurd naar de Kamercommissies Binnenlandse Zaken, waar Ziengs voorzitter van is. Deze commissie gaat onder andere over gemeentefinanciën. Ook de leden van de commissie Volksgezondheid Welzijn en Sport krijgen een exemplaar, omdat de oorzaak van de financiële tekorten vooral in het sociaal domein ligt.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.