Natuurfotograaf Machiel de Vos (88) uit Havelte overleden

Machiel de Vos
De fotograaf was vorig jaar nog volop bezig met een boek over duiventillen © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge
Machiel de Vos, natuurfotograaf uit Havelte, is overleden. De fotograaf reisde decennialang over de wereld om allerlei beestjes, bloemen en landschappen met zijn camera vast te leggen.
Als fotograaf wilde De Vos mensen bewuster maken van de rijkdom van de natuur. "Graag wil ik laten zien wat niet gezien wordt." De Vos is geboren in Steenwijk en heeft de laatste twintig jaar van zijn leven in Havelte gewoond. Zijn partner Klaske, waar hij 61 jaar mee samen was, overleed in januari vorig jaar.

Havelterzand

De natuurfotograaf maakte tientallen wereldreizen. Hij legde vogels in Soedan vast en fotografeerde een miljoenen jaren oude kloof in Zweden. Hij reisde met zijn vrouw zelfs af naar Antarctica en de Noordpool. Maar sinds hij zich vestigde in Havelte lag zijn focus op de natuur in Drenthe.
In 2009 lanceerde hij een website waarop hij zijn eigen leefomgeving, het Havelterzand, heeft vastgelegd. Hier wilde hij de kennis van de bezoeker mee vergroten, maar ook overheden erop wijzen hoe waardevol en mooi Zuidwest-Drenthe is.
De Keizersmantel
In 2012 maakte De Vos een foto van deze zeldzame vlinder © Machiel de Vos
In dezelfde regio, bij de Havelterberg, deed hij in augustus 2012 ook een bijzondere ontdekking. Hij maakte hier een foto van de keizersmantel, een zeldzame vlinder die van oorsprong niet in Drenthe voorkomt. Inmiddels wordt het dier vaker gesignaleerd in ons land en sinds 2015 is de vlinder officieel teruggekeerd.

Duiventillen

In augustus vorig jaar ging RTV Drenthe nog met Machiel de Vos op pad in zijn missie om alle duiventillen in Nederland te vereeuwigen. Het fotografen van duiventillen begon als hobby, maar werd voor De Vos nog veel meer dan dat. "Het is een missie geworden. Want ik wil graag laten zien wat er in Nederland nog te zien is van de cultuurhistorie van de duiventillen. Ik prijs me gelukkig dat ik dit nog kan doen want de jaren gaan wel tellen", vertelde hij vorig jaar.
Machiel de Vos overleed 12 februari 2024 op 88-jarige leeftijd.
Natuurfotograaf Machiel de Vos uit Havelte overleden

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.