Geen vorst, toch een drukte van belang voor jarige ijsvereniging in Sleen

Bestuursleden van ijsvereniging Voorwaarts in Sleen
Bestuursleden van ijsvereniging Voorwaarts in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Met een waterig zonnetje en middagtemperaturen in dubbele cijfers lijkt ijspret op dit moment ver weg. Toch zijn de ijsmeesters van ijsvereniging Voorwaarts in Sleen de komende tijd druk in de weer. De vereniging bestaat dit jaar precies honderd jaar, en dat moment mag aan Sleen niet ongemerkt voorbijgaan.
Het grote eeuwfeest ligt nog in het verschiet, zegt voorzitter Martin Snoeijing. "Dat gaan we zaterdag 2 november vieren in De Deel, precies een dag na ons honderdjarig bestaan." Maar voorafgaand zijn er de komende maanden allerlei activiteiten voor jong en oud. "Extra bijzonder is het werk aan ons eeuwboek, dat bol staat met foto's en anekdotes."

'Prachtig lees- en kijkboek'

Dit boek, met de titel 'Hedenavond verlichte baan', wordt momenteel gemaakt door Roelie Lubbers. "Het werk telt inmiddels zo'n 180 pagina's", zegt Lubbers. "Ik heb de afgelopen maanden heel veel informatie gevonden in archieven en bij mensen thuis. En ik heb ook heel veel inwoners van het dorp gesproken. Het is een prachtig lees- en kijkboek geworden. Bijzonder vind ik de verhalen over de traditie 'scheuvel ophangen', waarbij ijsverenigingen van verschillende dorpen elkaar uitdaagden om wedstrijden te rijden. Dat staat ook in het boek."
Het werk is nog niet af, benadrukt Lubbers. "Ik heb mezelf tot 1 juni de tijd gegeven om het af te ronden, dus iedereen die nog mooie verhalen of foto's heeft, is welkom."
Tekst gaat verder onder de foto
Roelie Lubbers werkt aan een jubileumboek over de ijsvereniging
Roelie Lubbers werkt aan een jubileumboek over de ijsvereniging © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
In het boek wordt vertelt over de geschiedenis van de vereniging. "In de beginjaren twintig was er nog niet eens een ijsbaan, maar wel een vereniging", weet oud-bestuurslid Koos Oosting. "Op sloten, plassen en ondergelopen weilanden werd volop geschaatst." In de jaren dertig werd, tijdens de werkverschaffing, de ijsbaan op de huidige plek aan 't Eng gegraven.
Het gebied stond toen nog bekend als Bergveen. Lubbers: "Voorwaarts was een heel vooruitstrevende vereniging. In 1932 had de baan al verlichting, met behulp van benzinelampen. En een paar jaar later hingen er zelfs als geluidsboxen waar muziek uit kwam." Belangrijk is volgens haar ook de sociale functie die de ijsbaan had. "Ik weet zeker dat er de afgelopen jaren heel wat relaties zijn ontkiemd op de gladde baan." Oud-bestuurslid Koos Oosting: "Ik denk ook aan de vele wedstrijden die hier zijn gereden. Vooral in de tijd dat er nog geen kunstijs was, had de baan in Sleen een belangrijke regionale functie."

'Deze winter maar twee schaatsdagen'

Zo'n 470 gezinnen zijn momenteel lid, uit Sleen, maar ook uit dorpen eromheen. "Er zijn zelfs meerdere leden uit Emmen", zegt oud-voorzitter Roelie Otten. "We hopen natuurlijk altijd op vorst in de winter, maar helaas hebben we dit jaar slechts twee schaatsdagen gehad. Meer zit er vrees ik niet in, of maart moet nog met een staart komen."
Tekst gaat verder onder de foto
Bestuursleden van ijsvereniging Voorwaarts in Sleen
Bestuursleden van ijsvereniging Voorwaarts in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Daarom zoekt de vereniging naar andere wegen om wel relevant te blijven in het dorp, zegt Snoeijing. "We slapen nooit, zoeken altijd weer naar nieuwe activiteiten om onze leden aan ons te blijven binden. Denk aan winterwandelingen, fietstochten, een rijwielvierdaagse en skeelerwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook een kerstmarkt. Een ijsvereniging is meer dan alleen het schaatsen. Daarom willen we wel in het zicht blijven."
De vereniging zorgt voor saamhorigheid in het dorp, weten de ijsmeesters. Lubbers: "Het werkt heel bindend, en veel vrijwilligers zijn ook snel te porren om te helpen wanneer nodig." Otten: "Denk alleen al aan de brandweermannen, die wanneer nodig 's nachts uitrukken om de baan te benevelen en zo sterker te maken. Die doen dat voor niks, al zorgen wij dan wel voor grote pot warme snert."
Geen vorst, toch een drukte van belang voor jarige ijsvereniging in Sleen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.