'Lesvluchten rondom Eelde zorgen voor te veel overlast'

"Irritant repeterend lawaai", zo omschrijft de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) het geluid van de lesvliegtuigen die regelmatig boven Eelde en omgeving cirkelen. In een brief aan Provinciale Staten van Drenthe en Groningen en de gemeenteraden van Assen en Tynaarlo trekt de vereniging aan de bel over het toegenomen aantal lesvluchten op Groningen Airport Eelde.

Volgens VOLE geven de lesvluchten extreme overlast voor de inwoners van de tien dorpen rondom Eelde, maar ook voor de omgeving ver daarbuiten. Onder meer de verhuizing van de vliegschool van Martinair van Lelystad naar Eelde zou het aantal lesvluchten en daarmee ook de overlast hebben vergroot, stelt de vereniging in Eelde.

Geluidsruimte

Die vliegschool is inmiddels gefuseerd met de KLM Flight Academy die al op het vliegveld van Eelde gevestigd was. VOLE stelt dat de noordelijke politiek Groningen Airport Eelde veel geluidsruimte heeft gegeven om zo meer commercieel luchtverkeer mogelijk te maken. Maar die geluidsruimte wordt nu vooral ingenomen door de lesvluchten. De Inspectie Leefomgeving en Transport constateerde in de zomer overigens nog dat bij Groningen Aiport Eelde de geluidsnormen niet worden overschreden. Ook specifiek bij de circuitvluchten, waar de lesvluchten onder vallen, zijn geen overtredingen geconstateerd, staat in een onderzoeksrapport.

'Gezondheidsschade tot gevolg'

Naast geluidsoverlast kaart VOLE verder in de brief aan dat het vaak om verouderde lesvliegtuigen gaat met gezondheidsschade tot gevolg: "De lestoestellen zijn brandstofslurpende vliegtuigen met veel uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Wat het nog erger maakt; deze oude vliegtuigen gebruiken veel loodhoudende benzine."

In de brief vraagt VOLE de besturen om te stoppen met de plannen om van vliegveld Eelde een opleidingsluchthaven te maken. Ook wordt Gedeputeerde Staten gevraagd om de subsidies aan het vliegveld nog eens tegen het licht te houden, omdat volgens VOLE er niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Deel dit artikel: