Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Zaterdagmiddag kun je in Odoorn dansen tussen de schapen
Zaterdagmiddag kun je in Odoorn dansen tussen de schapen © Dansgroep 'de Schaop'ndansers'
Kom je net terug van wintersport en wil je in het laatste weekend van de voorjaarsvakantie nog even de hort op? Of heb je na een lange werkweek gewoon even tijd nodig om te ontspannen? Dit weekend is er genoeg te beleven in onze provincie en in dit overzicht lees je wat er allemaal te doen is.
Activiteiten op zaterdag:
De Asser wijk Peelo transformeert zaterdagmiddag in een 'bolwerk voor kunst en cultuur'. In 't Markehuus kunnen creatieve bewoners uit de wijk hun eigen kunst presenteren. Met het festival, dat voor de tweede keer wordt georganiseerd, wil de wijk meer aandacht brengen voor kunst en cultuur. Tussen 12.00 en 17.00 uur kun je genieten van muziek, beeldende kunst, dans, yoga en verhalen.

Schaop'ndansers

Volksdansgroep de Schaop'ndansers uit Exloo is op zoek naar nieuwe leden en organiseert daarom zaterdagmiddag een open dag. Het dansgezelschap, dat vorig jaar het 50-jarig bestaan vierde, laat tijdens het open huis zien waarom je moet gaan dansen. Walsen, polka's en mazurka's, en alle gasten mogen inhaken. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je meedansen in 't Klankholt in Odoorn.
Trekkende padden: het kleinere mannetje 'lift' op een vrouwtje mee.
Trekkende padden: het kleinere mannetje 'lift' op een vrouwtje mee. © De Schakel

Paddenschermen schoonmaken

Padden bereiden zich voor op hun jaarlijkse paddentrek en jij kan ze hierbij een handje helpen. In Gasteren liggen twee gewilde veentjes aan beide zijden van de Oudemolensweg en zaterdag worden de greppels langs deze weg schoongemaakt door vrijwilligers. Zo kunnen de passen de tunnels onder de weg makkelijk bereiken. Wie de paddenwerkgroep Gasteren wil helpen, kan zich om 9.00 uur melden op de parkeerplaats aan de Oudemolensweg. Vergeet niet om een stevige hark, een snoeitang en tuinhandschoenen mee te nemen.

Workshop natuurjournaal

Wil je leren hoe je zelf meer kunt genieten van de natuur? Sluit zaterdagmiddag dan aan bij de workshop Natuurjournalen van Staatsbosbeheer. In een natuurjournaal schets je alles wat je om je heen in de natuur ziet en maak je hier aantekeningen van. Mirja Brandorff, een pionier op het gebied van natuurjournalen, laat zien hoe je kunt starten met jouw eigen journaal. De workshop is van 10.00 tot 13.00 uur in het buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha.
Rietplasrun
De Rietplasrun bij Erica © EAC de Sperwers

Rietplasrun

Het is de laatste kans voor liefhebbers van de hardloopcross om dit seizoen een wedstrijd in de regio Emmen te lopen. Atletiekvereniging EAC de Sperwers organiseert voor de achtste keer de Rietplasrun, rondom de Rietplas bij Emmen. De wedstrijden starten en finishen bij het Hippisch Centrum Emmen en het startschot voor de eerste wedstrijdcategorie klinkt om 12.45 uur. Op de wedstrijddag zelf sluit de inschrijving twintig minuten voor aanvang van de race.

Vollemaanwandeling

Voor mensen die op een iets lager tempo willen bewegen, organiseert Staatsbosbeheer zaterdagavond een vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold. Het Aekingerzand is één van de meest donkere plekken in Nederland en daarom uitermate geschikt om de volle maan in het donker te aanschouwen. Het licht van de maan weerkaatst op het lichte zand van de Kale Duinen, zoals het Aekingerzand in de volksmond wordt genoemd, en daardoor lijkt het net iets minder donker.
De wandeling start om 18.00 uur bij Parkeerplaats Aekingerzand. Rond diezelfde tijd is het ook zonsondergang. Als de weersomstandigheden optimaal zijn, kun je de maan zien opkomen terwijl de lucht aan de andere kant roze kleurt net na zonsondergang.

30+ Party

Mocht je als 30-plusser nog energie over hebben aan het eind van de dag, reis dan 's avonds nog even af naar Studio2 voor een 30+ Party in Meppel. Hier draaien DJ's hits van de jaren '70 tot nu. Het feest in Meppel begint om 20.30 uur.
Spechtenexcursie in het Drents-Friese Wold
Spechtenexcursie in het Drents-Friese Wold © Staatsbosbeheer
Activiteiten op zondag:

Spechten spotten

Je kunt bijna het hele weekend wel doorbrengen in het Drents-Friese Wold, want ook zondagochtend is er weer genoeg te beleven. Vanaf 07.30 uur neemt een vogelaar je mee naar het natuurgebied, op zoek naar de spechten die hier verblijven. Tijdens deze ontspannen wandeling in de vroege morgen kom je erachter welke spechten hier voorkomen. En hoe kun je een specht nou beter herkennen dan aan het karakteristieke getik tegen de bomen?

Koopzondag in Assen

Op zaterdag geen tijd gehad om te shoppen? Geen paniek, want in de binnenstad van Assen kun je tussen 13.00 en 17.00 uur terecht voor een sfeervolle koopzondag vol winterse gezelligheid. Ook voor de kleintjes is er voldoende vermaak, want op het Koopmansplein staan verschillende winterspellen met een speciale cadeaukar, waar zij na het spelen een presentje en een diploma kunnen ophalen.
Hunebedden op de Gasterse duinen
Hunebedden op de Gasterse duinen © Nationaal Park de Drentsche Aa

Wandeling rondom de Gasterse duinen

Tot rust kom je zondagochtend op het Nationaal Park de Drentsche Aa. Hier start om 10.00 uur een wandeling rondom de Gasterse duinen, een gebied waarin sporen uit de ijstijd nog zichtbaar zijn. Zo zijn er hunebedden te zien van duizenden jaren oud, maar ook recente geschiedenis is te bewonderen, zoals karrensporen die aantonen dat in de Middeleeuwen een belangrijke handelsroute liep tussen Groningen en Coevorden. De wandeling start op de Parkeerplaats Gasterse Duinen.

Taizéviering in Nijeveen

In de gereformeerde kerk in Nijeveen wordt zondagavond een Taizéviering gehouden. De Gemeenschap van Taizé is een internationale, christelijke kloostergemeenschap uit het Franse Taizé, dat met name in trek is bij jongeren. In Nijeveen worden zondagavond vanaf 19.00 uur Taizéliederen gezongen door een projectkoor en is er ruimte om een kaarsje te branden. Kortom, een meditatieve viering waar je rustig van wordt. En de kerk is ook nog eens mooi versierd in de sfeer van Taizé.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.