Hoe de liefde Jan Kip inspireerde tot een liefdesnestje op wielen

Jan Kip
Jan Kip in zijn jonge jaren © Kip Caravans
1947, als veertiger vind je de liefde van je leven. Maar zij woont in Amsterdam, jij ruim 150 kilometer verderop in Hoogeveen. Je verlangt naar elkaar, hoe kun je dan toch regelmatig samen zijn?
Dit liefdesdilemma is uiteindelijk het begin van het caravanimperium van Jan Kip uit Hoogeveen. Dit jaar viert het bedrijf Kip het 90-jarig bestaan. In 1934 begon de dan 30-jarige Kip zijn ondernemerscarrière in de carrosseriebouw. Van het maken van boerenkarren ontwikkelt het bedrijf zich tot bouwer van aanhangers en de opbouw van vrachtwagens. Het was de liefde voor Johanna de Roos uit Amsterdam die Jan Kip de inspiratie gaf tot het maken van zijn eerste caravan.
Kip Caravans
De oude fabriek en smederij van Kip © Kip Caravans

Johanna blijkt geen scharrel

"Beelden van die allereerste caravan zijn er helaas niet", vertelt woordvoerder Peter Hagenus van het nog altijd Hoogeveense bedrijf. "Maar als ik de verhalen mag geloven, kon je het ook maar net een caravan noemen hoor." In 1947 leerde hij zijn vriendin in Amsterdam kennen, juffrouw Johanna Ans de Roos. Niet zomaar een scharrel, maar de liefde van zijn leven. Want uiteindelijk trouwen Jan en Johanna met elkaar en krijgen ook samen een dochter.
De twee besluiten in 1947 in de weekenden naar elkaar toe te reizen en elkaar te ontmoeten op de Veluwe. Voor dit samenzijn bouwde Jan Kip zijn eerste caravan en maakte daarmee vele malen de rit van Hoogeveen naar de Veluwe. "En hij werd gezien tijdens die ritten heen en weer naar het midden van het land, hij trok heel wat bekijks", aldus Hagenus. "Nog niet veel mensen hadden in die tijd een caravan, die waren alleen nog voor de de crème de la crème. Het is de tijd direct na de oorlog, het was uniek als je een auto en een caravan had. Laat staan dat je dan ook nog genoeg geld en vrije tijd had voor een vakantie."

Van liefdesnestje naar 20 caravans

Een jaar later besluit Jan Kip vanwege de vele vragen over zijn liefdesnestje op wielen twintig caravans te bouwen die vooral werden gebruikt voor de verhuur. "En ook deze caravans waren voor notabelen en de rijkere mensen in de samenleving. Het is pas vele jaren later dat de caravan ook wat toegankelijker wordt voor de gemiddelde Nederlander", legt Peter Hagenus van Kip uit.
Kip Caravan
Jan Kip en zijn Johanna op vakantie in 1948 © Kip Caravans

Roos als eerbetoon

De liefde voor Johanna maakt Jan Kip ook zichtbaar in zijn caravans. In het eerste logo van Kip Caravans is een roos verwerkt die verwijst naar de achternaam van zijn geliefde: De Roos. Het liefdesverhaal van Jan Kip en Johanna de Roos eindigt in 1980 wanneer Jan overlijdt op 76-jarige leeftijd. Johanna is 92 als zij in 2001 overlijdt.
Logo Kip
De roos als eerbetoon aan Johanna de Roos verwerkt in het logo van Kip © Kip Caravans

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.