Tweedehands kleding populair: 'Meer fast fasion levert minder extra geluk op dan mensen denken'

marieke koster kleed roden
Marieke Koster, eigenaar van Kleed! in Roden © RTV Drenthe
Drenthe is weer een tweedehandskledingwinkel rijker. Afgelopen vrijdag opende Kleed! in Roden de deuren.
"Ik kwam voor mijn eigen kinderen heel vaak in dit soort winkeltjes. Ik vind het ook wel heel mooi om te shoppen in dit soort winkeltjes. ik vind het ook mooi dat het nog een tweede leven meegaat, in het kader van de duurzaamheid. Dus vandaar deze winkel", zegt eigenaar Marieke Koster.
Tweedehands kleding kopen past in een trend naar minder fast fashion, dat is goedkope kleding die kort wordt gedragen. Er is daarbij alleen één probleem: kleding kopen maakt gelukstofjes aan in je hersenen en daar is het maar moeilijk tegen vechten.

Lentegevoel

Gevraagd aan mensen op straat in Roden of ze hun nieuwste aankopen wilden laten zien aan RTV Drenthe, toont een vrouw uit Roden een tas met een jasje, een vestje en een jeans gekocht. Wat voor gevoel haar dat geeft? "Je krijgt er een beetje de voorjaarskriebels van."
Een andere vrouw uit Peize heeft net een crèmekleurige trui gekocht. "Heerlijk."
agnes schilder docent psychologie hanzehogeschool
Agnes Schilder zegt dat meer kleding niet gelukkiger maakt © RTV Drenthe
Volgens Agnes Schilder, docent psychologie Hanzehogeschool is dat geluksmoment meestal maar van korte duur. En: "We hebben altijd het idee dat iets wat we nog niet hebben, ons gelukkig maakt. Maar het is net als met geld. Het niet hebben maakt ongelukkig, maar genoeg is genoeg. En teveel of nog meer levert vaak veel minder extra geluk op dan mensen denken."
De mensen op straat in Roden zijn wel bewuster bezig met consuminderen. "Ik koop nu wel veel minder kleding dan vroeger. Ik hou nog steeds wel van shoppen of zo af en toe wat nieuws kopen, maar ik denk dat je wel wat bewuster wordt", zegt de vrouw uit Peize.

Bewustzijn groter

"Een jeans gaat bij mij toch wel drie seizoenen mee. Nee, ik ben niet verspilzuchtig wat dat betreft. Nee, heel bewust van wat ik koop", zo vertelt de vrouw uit Roden.
Schilder raadt kledingshoppers aan om nog eens extra na te denken als je iets koopt. "Net voordat je naar de kassa loopt, denk dan: heb ik het echt nodig? Want als we allemaal dat ene stuk niet kopen, dan levert dat wel een bijdrage."
En voor wie hulp wil bij het leren consuminderen van kleding is er via de website van Milieucentraal nu een gratis online cursus te volgen.
Meer tweedehands kleding en minder fast fashion

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.