Padden gaan weer op pad: tunnels worden schoongemaakt

Paddentrek
Paddentrek © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
In totaal zeven paddentunnels, liggen er onder de weg tussen Gasteren en Oudemolen. "Die zijn écht een uitkomst", zegt Henk Hellema van de paddenwerkgroep Gasteren. "Want toen die tunnels er nog niet waren, vonden we elk voorjaar werkelijk honderden platgereden exemplaren. Tragisch."
Die tunnels zijn er nu dus, maar ze moeten dan wel daadwerkelijk gebruikt worden door de dieren. "En daarom houden we vandaag, met achttien vrijwilligers, een grote schoonmaakdag", zegt Hellema. "We verwijderen blad en begroeiing bij en op de schermen die langs de bermen zijn aangelegd. Op die manier maken we het de padden makkelijker om bij één van de tunnels te komen. Zouden we dit niet doen, dan klimmen de diertjes gerust via blad en mos over de schermen en gaan ze alsnog de weg op."

Paddentrek begint weer

En dat is zeker in deze tijd belangrijk. Snel zal de paddentrek weer beginnen. Dan gaan de padden weer naar het gebied waar ze geboren zijn om te paren. "Tussen het voorste en achterste veen is een weg aangelegd", aldus Hellema. En daarom wil de werkgroep graag dat de beestjes onder de weg doorgaan, in plaats van er overheen.
Paddentrek
Paddentrek © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
En dat laatste eindigt dan vaak fataal. "Dit is een drukke weg waar hard gereden wordt. Bovendien liggen aan weerskant van de weg vennetjes waar de padden naartoe willen om te paaien. Tel daar dan bij op dat padden eigenlijk niet echt lopen, maar kalmpjes aan springen, en je snapt dat veel diertjes de overkant niet halen."

Voorzichtig zijn

De tunnels hebben gaatjes aan de bovenkant, zodat de dieren kunnen zien waar ze heen springen. "We maken het ze zo makkelijk mogelijk", legt een van de vrijwilligers uit. En dat werkt. "We komen niet of nauwelijks nog dode padden op de weg tegen."
Enige voorzichtigheid is nodig tijdens het schoonmaken, want al snel komt een van de vrijwilligers een pad tegen. Trots laat hij hem zien. "Hier doen we het voor." Het is een van de eersten die hij tegenkomt. "Hij voelt de hormonen opkomen en denkt dan: ik ga aan de wandel."
Paddentunnels worden schoongemaakt voor paddentrek

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.