Pissende ijsbeer komt niet in Drenthe

Pissende IJsbeer
De Pissende IJsbeer houdt inwoners in Amersfoort uit hun slaap © RTV Utrecht/Michael van Houwelingen
Het kunstwerk 'De Pissende IJsbeer', van kunstenaar Florentijn Hofman uit Sleen, gaat naar Groningen. Begin volgende maand wordt de beer bij het Groninger Museum geplaatst. Dat schrijft RTV Noord. De levensgrote ijsbeer stond tot vorige maand in Amersfoort, al was niet iedereen daar even blij mee. Een omwonende klaagde over het geklater van de ijsbeer, waarna de beer zijn plas in de nacht moest ophouden.
De plassende ijsbeer stond tot eind januari in Amersfoort bij Museum Flehite en was onderdeel van een expositie over de veranderingen in de natuur. Museumdirecteur Paul Baltus haalde de ijsbeer naar Amersfoort. Volgens hem vertelde de plassende ijsbeer in een notendop hoe onze natuur er voor staat: niet best.
Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen en verdwijnt de leefomgeving van de ijsbeer. "Deze ijsbeer heeft ervoor gekozen om zijn ongenoegen even goed te laten zien. Daarom plast hij bij ons zo hard in de gracht. Net zo hufterig als wij soms met de natuur omgaan", zei Baltus eerder tegen RTV Utrecht.

Klaterende plas houdt bewoner wakker

Al snel na het onthullen van de ijsbeer wordt het kunstwerk wereldnieuws. Om de paar minuten komt er een waterstraal uit het kunstwerk, waardoor het lijkt of de ijsbeer staat te plassen.
En vooral in de avond en nacht zorgt het geklater van de plassende ijsbeer voor overlast. Een buurtbewoner klaagt dat ze door de plas niet kan slapen. Hofman besluit daarom de beer zo in te stellen dat ie in de nachtelijke uren zijn plas ophoudt. Het besluit wordt opgepikt door landelijke en internationale media, waardoor de 'pissende ijsbeer' verandert in een toeristische trekpleister voor Amersfoort.
Pissende ijsbeer komt toch niet naar Drenthe
Maar inmiddels plast de ijsbeer niet meer. De expositie waar de beer onderdeel van was, liep in november af. Sindsdien staat het kunstwerk in een loods in Arnhem. Pogingen om de ijsbeer voor Amersfoort te behouden, liepen op niets uit, al mocht de beer wel iets langer blijven staan. Voor Hofman begon vervolgens een zoektocht naar een nieuw onderkomen voor de ijsbeer met hoge nood. Al hoefde hij daar niet heel veel moeite voor te doen. Door alle media-aandacht, tot in Australië aan toe, kreeg hij meerdere aanbiedingen.

Groningen logische keuze

PvdA-Statenlid Jan Puper pleitte ervoor dat het beeld naar Drenthe moest komen. VVD-gedeputeerde Annigje Udinga was het daar mee eens, zij vond dat die in Wildland in Emmen moest komen.
Dat de ijsbeer straks naar Groningen komt is voor Hofman een logische keuze. Hij werd onlangs gevraagd een kunstwerk te ontwerpen voor de kinderbiënnale, die in maart wordt geopend. "Ik maak daarvoor een grote worm, waar de kinderen doorheen kunnen lopen. Toen dacht ik dat de ijsbeer daar eigenlijk ook wel goed bij paste."
De conservator van het Groninger Museum zag de komst van de beer ook wel zitten en zo was een nieuw onderkomen voor het kunstwerk al snel gevonden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.