Drentse familie viert bruiloft tussen de puinhopen in Turkije en start actie: 'Mensen leven nog steeds in tenten'

Melissa Kazan, Ruben Sturre en Annet Sturre (v.l.n.r.)
Melissa Kazan, Ruben Sturre en Annet Sturre (v.l.n.r.) vertrekken in mei naar Turkije © RTV Drenthe/ Margriet Benak
Een jaar na de allesverwoestende aardbeving in Turkije is de situatie nog nauwelijks verbeterd zien Annet Sturre uit Odoorn en Melissa Kazan en Ruben Sturre uit Emmen. Het stel uit Emmen wil binnenkort hun uitgestelde bruiloft vieren in Kazans geboorteland. Omdat moeder Annet niet met lege handen wil aankomen, is ze een hulpactie begonnen.
Kazan was net met haar geliefde Ruben getrouwd in Nederland, toen ze naar Turkije ging om vast voorbereidingen te treffen voor de bruiloft daar. De nacht van 6 februari veranderde haar leven en dat van miljoenen andere landgenoten totaal. "Het was vreselijk", blikt Kazan terug in het RTV Drenthe-programma Cassata. "Alles stortte in. We waren heel bang. We zijn naar buiten gevlucht en op een dak gesprongen."

Bruiloft aan zee

"We wilden daar een mooie grote bruiloft vieren. Ze wonen vlakbij de zee, hartstikke mooi daar natuurlijk", legt Ruben uit. Maar de aardbeving maakte van de paradijselijke kuststreek een rampgebied. Een trouwfeest was wel het laatste waar Melissa en Ruben nog aan dachten.
Maar dit jaar wil het stel uit Emmen het alsnog vieren. "Het leven gaat ook door en je moet ook door. Dus wij willen de bruiloft gewoon nog vieren, met de familie daar, met vrienden uit Nederland die overkomen."

Situatie is erbarmelijk

Toch de situatie is ter plekke nog altijd erbarmelijk, zegt Rubens moeder Annet Sturre. "Het is heel verschrikkelijk. De mensen leven nog steeds in tenten en containers. En het is ook heel slecht weer geweest, dus er waren veel overstromingen, tenten die in brand vliegen. Er is gebrek aan alles: water, eten, kleding."
Het ingestorte huis van de familie van Melissa Kazan
Het ingestorte huis van de familie van Melissa Kazan © Melissa Kazan
Hoewel feest in het restaurant van Melissa's vader gevierd kan worden, is het contrast groot. "Het voelt toch een beetje vreemd. Je weet dat de mensen daar nog in diepe ellende zitten." En dus is ze een crowdfundingsactie begonnen op whydonate.nl. "Met dat geld wil ik daar wat kopen, misschien samen met de plaatselijke hulporganisatie. Op deze manier help je twee keer. Je helpt de plaatselijke middenstand en je helpt de plaatselijke hulporganisatie om de bevolking te helpen."

'Alles is welkom'

In mei gaat de familie naar Hatay. "Alles is welkom. Er speelt zoveel op dit moment in de wereld. En misschien denken heel veel mensen: laat meneer Erdogan maar voor zijn eigen land zorgen. Maar stel je eens voor dat je ligt te slapen en alles om je heen stort in. Je familie is dood, je vrienden zijn dood. Je hebt niks meer en de regering laat je eigenlijk in de steek. Dat er toch mensen op deze aardbol zijn die zeggen: 'Ik vergeet je niet. Ik help je."
Een streefbedrag heeft Annet dan ook niet. "Alle beetjes helpen. Als iedereen die luistert vijf euro doneert, dan zijn we al een heel eind."
Drentse familie viert bruiloft tussen de puinhopen in Turkije en start actie

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.