'Volksdansen is niet oubollig, het is juist topsport'

Schaop'ndaansers in Odoorn
Schaop'ndaansers in Odoorn © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Voor de dansers van volksdansgroep De Schaop'ndaansers uit Odoorn is het allemaal zo ingewikkeld niet. Volksdansen is niet alleen ontzettend leuk en gezellig, het is ook nog eens een vorm van topsport. "Het houdt je in beweging, maar het is ook goed voor je hersenen", zegt geboren Amsterdammer Tom Harmsen. De dansers willen dan ook graag blijven optreden. Een dalend ledenaantal baart ze echter zorgen.
"We zijn nu met in totaal dertien dansers", zegt voorzitter Klaas van Apeldoorn. "We treden in binnen- en buitenland op tijdens allerlei braderieën en festivals. Een hoogtepunt is voor ons altijd de Europeade, het grootste Folklorefestival van Europa."
De afgelopen tien jaar is het aantal leden steeds verder teruggelopen. In de coronatijd zijn veel andere dansclubs omgevallen. "Wij hielden het hoofd boven water, maar nu zien we toch het groeiende probleem dat er te weinig nieuwe leden bijkomen. En dat is jammer." De groep zoekt vooral extra mannen, zodat er voldoende dansparen gevormd kunnen worden.
Aan het imago van de folkloristische dans hoeft het volgens de deelnemers niet te liggen. "Sommige mensen denken dat het oubollig is, maar dat is absoluut niet zo", zegt Harmsen. Dansjuf Kobie Kuhn: "Wij doen Nederlandse dansen, denk aan walsen, polka's en mazurka's, maar wel vaak met buitenlandse en moderne invloeden, met soms ook wat meer tempo erin." De groep maakt tijdens optredens gebruik van authentieke Drentse kleding uit het begin van de twintigste eeuw.
Schaop'ndaansers in Odoorn
Schaop'ndaansers in Odoorn © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
De Schaop'ndaansers, in 1973 opgericht tijdens het schaapscheerdersfeest in het dorp, vierde vorig jaar vol trots haar vijftigjarig jubileum. "Een mijlpaal, maar het liefst blijven we nog wat langer actief, en daar is nieuw bloed voor nodig."
Om nieuwe mensen te vinden, hield de dansgroep zaterdagmiddag een open workshop in verenigingsgebouw 't Klankholt in Odoorn, waar ook de wekelijkse repetities gehouden worden. En met succes, want al snel meldden zich vijf belangstellenden. "Ik ben echt onder de indruk", zegt Marian van den Heuvel. "Het is ook niet heel moeilijk, je kunt best snel goed meedoen. Al is het wel handig om wat ritmegevoel te hebben." Monique Willemse: "Ik ben om. Dansen in zo'n groep is voor jong en oud écht een aanrader."
De Schaop'ndaansers is niet alleen op zoek naar nieuwe dansers. Muzikanten zijn ook van harte welkom. Van Apeldoorn: "Iemand die bijvoorbeeld accordeon, klarinet, viool of bas speelt, kunnen we er goed bij gebruiken. Zo kunnen we wat meer kleur geven aan de dans."
'Volksdansen is niet oubollig, het is juist topsport'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.