Nieuw strandpaviljoen moet 'parel van Assen' oppoetsen: beachclub opent eind april

Horecapaviljoen Baggelhuizerplas
Dit nieuwe horecapaviljoen moet klaar zijn voor het Bevrijdingsfestival op 5 mei © KHV Architecten
Ze is er helemaal klaar voor en heeft zin in het eerste zomerseizoen in Assen. Maar spannend is het voor horeca-onderneemster Angela Verbaarschot (33) nog wel. Want krijgen de bouwvakkers voor eind april het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas echt klaar? "De aannemer heeft me net nog verzekerd dat ze het gaan halen. Maar als je er zo instaat, dan lijkt het er niet echt op", lacht ze.
Het strandpaviljoen bij het Asser recreatiegebied had er eigenlijk een jaar geleden al moeten staan. Maar de levering van bouwmaterialen liep forse vertraging op, waardoor de hele bouwoperatie door het Zwolse Evertsen Bouw werd opgeschoven.

Niet eerder zo mooi

Maar dit zomerseizoen wordt de vuurdoop voor Beachclub Zand-Erover, zoals het paviljoen gaat heten. D'r is ruimte voor 250 gasten, met 75 zitplekken binnen. De rest kan terecht op het terras. Wethouder Martin Rasker (VVD) van Recreatie en Toerisme glimt van trots. "Sinds 2009 deden we het hier met een tijdelijk paviljoen, en na de brand enkele jaren geleden hadden we eigenlijk niks meer, behalve dan een mobiele unit. Zo'n mooi paviljoen als wat er nu komt, hebben we niet eerder gehad."
Met de komst van het strandpaviljoen, pal naast de zwemplas, wordt volgens Rasker 'een belangrijke parel van Assen opgepoetst'. "Dit is toch een mooi natuurgebied dat in trek is bij veel recreanten. Er zijn naast de zwemmers in de zomer altijd hardlopers, wandelaars, en mountainbikers actief. En dan is er ook nog beachvolleybal. Als je daar een mooi paviljoen aan toevoegt als voorziening, dan trekt dat zeker meer publiek. Je kunt hier straks prachtig even een terrasje pakken, en een hapje en een drankje doen."

Concessie van 25 jaar

Vanwege die 'toegevoegde waarde van een goede horecavoorziening' ging de gemeente Assen drie jaar geleden dan ook op zoek naar een ondernemer die brood zag in een horecapaviljoen aan het strand van de Baggelhuizerplas, met een concessie voor de duur van 25 jaar. De keuze van de gemeente viel uiteindelijk op het plan van het Zwolse Evertsen Bouw. Dat zet een energieneutraal paviljoen neer in Assen, dat ook zo weer ontmanteld en herplaatst kan worden.
Voor de exploitatie ging de bouwer in zee met een horecabedrijf uit Emmeloord, en vanuit die hoek komt uitbaatster Angela Verbaarschot. Want haar eerste voetsporen lagen in Grand Café Emmeloord. Assen volgt als nieuwe klus. Naast de daghoreca, komen er ook publieke toiletvoorzieningen in het paviljoen. En voor de badgasten is er in de zomer een speciaal afhaalloket open voor 'de snelle snack'.
Tekst gaat verder onder de foto:
Horecapaviljoen Baggelhuizerplas Angela Verbaarschot
Angela Verbaarschot gaat het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas runnen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Verbaarschot staat te popelen om te beginnen met haar Asser beachclub, ook al zit er nog niet eens een dak op het bouwwerk, en staan er alleen nog maar zijpanelen. "Maar de vaart zit erin, komende week zit het dak erop, zo hebben ze beloofd."
Bedoeling is dat het paviljoen het hele jaar open is. "Maar we moeten natuurlijk even afwachten hoe het allemaal gaat lopen hier. Of het publiek de weg hiernaartoe weet te vinden. Misschien dat het in bepaalde rustige periodes alleen de weekenden wordt. Maar dat moeten we allemaal nog even zien."

Geen herrie

Straks in de zomeravonden tot in de late uurtjes op het terras van Zand-Erover lekker een borrel en een hapje doen zal niet lukken. Want de gemeente heeft voor het paviljoen vooraf strikte openingstijden vastgelegd. Ze willen geen herrie die tot middernacht voortduurt. "Het blijft wel een natuurgebied, daar hebben we ook rekening mee te houden", aldus wethouder Rasker.
Horeca-onderneemster Verbaarschot heeft daar alle begrip voor. "Dit is een unieke plek, zo midden tussen de bossen, langs het water, en aan het strand. We respecteren de tijden die Assen heeft bepaald. Dus doordeweeks kun je tot tien uur 's avonds bij ons terecht, en in het weekend tot elf uur." Maar er zijn uitzonderingen, zoals bij speciale evenementen aan de Baggelhuizerplas. De eerste op de agenda is het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Daar hoopt Beachclub Zand-Erover ook een flink graantje van mee te pikken.
Horecapaviljoen aan Baggelhuizerplas moet 'parel van Assen' oppoetsen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.