Uitvaartvereniging Zuidlaren vreest verkoop aula niet te overleven: 'Wij willen het wel kopen voor een euro'

Aula De Walakker Zuidlaren
De aula aan de rand van begraafplaats De Walakker in Zuidlaren © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Uitvaartvereniging Zuidlaren vreest voor haar voortbestaan als de gemeente Tynaarlo haar onderkomen van de hand doet. Al jaren hangt de verkoop van de aula aan de Annerweg boven de markt, maar duidelijkheid is er nog altijd niet.
Voor de PvdA in de gemeenteraad van Tynaarlo reden om in de pen te klimmen. In 2021 deed de fractie dat al, toen de gemeente had aangegeven de huur per 1 januari 2022 te beëindigen. Tussendoor verlengde de gemeente het huurcontract steeds met een jaar, omdat er geen nieuwe bestemming voor het pand werd gevonden.

Solidariteitsheffing

Al die tijd leeft de uitvaartvereniging dus met vragen. "Zonder deze aula, heeft het geen zin om onze vereniging in de benen te houden", zegt penningmeester Adrie Jansen. Doodzonde, vindt hij, want met zo'n 2.500 leden mag nog steeds gesproken worden van een levendige club.
"Leden betalen een soort contributie, van 22 euro per jaar", schetst hij. "Als je als lid komt te overlijden, word je gratis opgebaard. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de aula en de koffiekamer, en kun je tegen een gereduceerd tarief koffie en thee krijgen. Eigenlijk is die contributie een soort solidariteitsheffing. Wie langer lid is, betaalt door die jaren meer, maar je krijgt uiteindelijk hetzelfde."

Overname voor één euro

Nog steeds worden veel kinderen uit Zuidlaren en omstreken nog voor hun achttiende lid. "Dan ben je maar vast verzekerd", zegt Jansen. "Tot je volwassen bent is het lidmaatschap overigens gratis."
De vereniging is niet uit op uit winst, veel geld zit er dan ook niet in kas. "We hebben eerder wel aangeboden het pand voor het symbolische bedrag van één euro over te nemen, maar daar is nooit op gereageerd", zegt Jansen.
Aula De Walakker Zuidlaren
Rechts de voorkant van het pand waar veel aan moet gebeuren, wil voldoen aan de duurzaamheidseisen van de gemeente Tynaarlo © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

'Gebrek aan communiceren'

PvdA-raadslid Koos Dijkstra wil duidelijkheid van de gemeente. "Ook als de gemeente niks denkt te kunnen met het pand", zegt hij. "Het is lastig dat goed overleg steeds niet op gang komt, terwijl de vereniging al vaker heeft aangegeven dat wél te willen."
Dat ondertussen een vrijwilligersclub in onzekerheid leeft, vindt hij niet kunnen. "Ze zijn er vroeger - toen ze de oude aula aan de Zuiderstraat in het dorp afstonden - van uitgegaan dat ze hier tot in lengte van jaren kunnen blijven. Als ze de aula niet kunnen blijven gebruiken, komt de club in de problemen", aldus Dijkstra.

Meedenken

Wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) zegt dat er op het gemeentehuis nog steeds onduidelijkheid is over wat er met het gebouw moet gebeuren. "Als je het wil behouden, dan moet je fors investeren. Daarnaast vinden wij dat er een geschikt alternatief moet zijn voor de uitvaartvereniging." Dat maakt dan ook dat de communicatie te wensen overlaat. "Ik heb niet helemaal in beeld hoe de communicatie de afgelopen jaren is geweest, maar zoals Dijkstra het schetst zou het wel kloppen."
Volgens De Graaf is de kwestie meer dan alleen een 'financiële overweging'. "Vanuit die overweging zou je namelijk van het gebouw af willen, maar we willen de vereniging niet laten zitten."
Mocht er opnieuw een euro worden geboden door de vereniging, zegt de wethouder dat te gaan overwegen. "We willen absoluut meedenken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.