OM eist celstraf tegen oud-directeur zorginstelling die in slaap viel terwijl cliënt overleed

Brinkakker
De voormalige zorglocatie De Brink-Akker in Wijster © RTV Drenthe/Josien Feitsma
Tegen de 55-jarige oud-directeur van de voormalige zorginstelling De Brink-Akker uit Wijster is vandaag negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt haar nalatig te zijn geweest en een cliënt aan zijn lot te hebben overgelaten, waardoor de man overleed.
De vrouw uit Erica wordt ook vervolgd voor het "niet organiseren van gekwalificeerd zorgpersoneel gedurende de nacht op de locatie".

Slachtoffer kwam uit ziekenhuis

Het incident gebeurde zes jaar geleden. Het slachtoffer zou kwetsbaar zijn en net uit het ziekenhuis komen. Hij kon niet voor zichzelf zorgen en had daarom recht op 24-uurszorg.
In de nacht van 19 op 20 januari 2018 kreeg hij die zorg alleen niet. Er was geen personeel in het gebouw aanwezig en de zogeheten achtervang, iets dat de directrice die avond op zich nam, werkte niet.
De collega met de nachtdienst zegde af en de directrice ging op zoek naar een vervanger. Tijdens haar zoektocht viel ze vanwege haar slaapproblemen in slaap. De telefoontjes van de cliënt bleven onbeantwoord.

Telefoongegevens gewist

De verdachte heeft toegegeven in paniek de belgeschiedenis te hebben gewist van zowel haar telefoon als die van het slachtoffer. "Anders gaan de deuren hier op slot. Ik moet iets", liet ze tijdens de rechtszaak weten.
Naast het wissen van de belgeschiedenis en het in slaap vallen verwijt het OM de directrice ook dat het beleid niet is veranderd, want in 2016 ging het ook eens mis bij hetzelfde slachtoffer.
De man lag vijf uur lang in de gemeenschappelijke ruimte met een gebroken heup. Hij werd gevonden door een medecliënt. Ook toen was er geen sprake van 24-uurstoezicht en -zorg.

Persoonlijke omstandigheden

De conclusie van OM is daarom dat de oud-directeur niet alleen verdacht is als persoon, maar dat ook het bedrijf aansprakelijk gehouden kan worden. Wel hield het OM rekening met verzachtende omstandigheden.

Getuigen

Betrokkenen zeggen dat de verdachte een financieel belang had bij het slechte beleid, maar het OM wil de verdachte daar niet voor vervolgen. Getuigen noemden de zorginstelling daarnaast "een partycentrum voor mensen met psychische problemen".
Uit onderzoek van de inspectie bleek ook dat er al langere tijd 's nachts geen personeel aanwezig was. "Dit bleek onderdeel van de reguliere bedrijfsvoering", aldus het OM.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.