King mag van Emmer burgemeester niet terug naar baasje: 'Hond is gevaarlijk'

Een Amerikaanse bull xl (ter illustratie)
Een Amerikaanse bull xl (ter illustratie) © Alamy Limited / Jacob King (via ANP)
Burgemeester Eric van Oosterhout is niet van plan om de in beslag genomen hond King terug te geven aan zijn baasje. King, een American Bully XL, is eerder betrokken geweest bij een bijtincident, laat de woordvoerder van Van Oosterhout weten. "Bovendien is het dier gevaarlijk verklaard door deskundigen en dat weegt heel zwaar."
Met dit besluit gaat de gemeente in tegen het advies van de bezwarencommissie. Die raadde vorige maand nog aan om de inbeslagname in te trekken.
Het laatste woord over King is overigens nog niet gezegd. De eigenaar van de hond heeft nog een kort geding aangespannen tegen de gemeente Emmen. Volgens de woordvoerder is deze onlangs geweest. Op basis van het oordeel van de rechter beraadt de gemeente zich over de toekomst van de hond. Van Oosterhout merkte tijdens de laatste raadsvergadering in januari op dat euthanasie een mogelijke optie is.

Teckel

De burgemeester nam vorig jaar het besluit om de reu in beslag te nemen na een bijtincident. De viervoeter zou een witte herder gebeten hebben tijdens het uitlaten. Het besluit om het dier weg te halen bij de eigenaresse, was mede gebaseerd op het feit dat King al eens eerder een teckel had doodgebeten.

Geen hard bewijs

De eigenaar tekende bezwaar aan tegen het besluit en de zaak diende eind december voor de bezwarencommissie. De commissie oordeelt dat de gemeente niet hard kon maken dat King niet kort aangelijnd was of geen muilkorf droeg. Daarnaast was het voor de commissie niet duidelijk wat er precies op de bewuste dag is gebeurd. Het ontbreekt aan camerabeelden en concrete waarnemingen. De commissie denkt wel dat King de herder agressief heeft benaderd. Maar het ontbreekt aan hard bewijs, aldus de commissie destijds.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.