Nieuw concept bij Voedselbank Hoogeveen bevalt goed: 'Ook de klanten zijn tevreden'

De schappen in Voedselbank Hoogeveen
De schappen in Voedselbank Hoogeveen © Aaldert Oosterhuis / RTV Drenthe
Voedselbank Hoogeveen is tevreden over de nieuwe manier van winkelen voor klanten. Sinds november verpakken niet de vrijwilligers van de voedselbank de pakketten, maar mogen de klanten zelf met een winkelwagentje langs de schappen om hun favoriete producten te pakken.
"Mensen kunnen nu zoeken wat ze zelf willen", aldus vrijwilliger Andries. "Wat ze niet lekker vinden, zoeken ze niet uit. Dat deden wij eerder wel en dan moesten ze het daar dan mee doen. Nu pakken ze alleen wat ze willen hebben."

'Dit gaat beter'

Het levert minder verspilling op, omdat de mensen alleen nog dingen nemen die ze lusten, maar er is niet alleen positiviteit. "We blijven nu met dingen zitten. We hebben potten zwarte bonen, die kennen de mensen niet en dus laten ze ze staan. Gelukkig ruilen we wel wat, dus het komt wel goed."
Toen besloten werd om af te stappen van het vullen van kratten en over te gaan naar zelf boodschappen doen door de klanten was niet iedereen direct enthousiast. "Het ging toch goed? Maar nu blijkt dat dit beter gaat", zegt vrijwilliger Arie. "Het loopt nu zo'n twaalf weken en wij zijn heel blij. De klanten zijn ook heel tevreden."

Eerste in Drenthe

Het is nu niet zo dat iedereen maar onbeperkt spullen mag pakken. "Nee, er gaat een vrijwilliger met iedereen mee. Dan mogen ze de hoeveelheid van een product pakken dat hoort bij de hoeveelheid mensen in hun gezin. Dat gaat heel goed. Mensen lopen hier met volle winkelkarren de deur uit."
Het concept is niet nieuw, de directeur van Voedselbank Hoogeveen zag het concept in Tilburg voor het eerst. Volgens de vrijwilligers is Hoogeveen wel de eerste en enige in Drenthe.
Voedselbank Hoogeveen
Voedselbank Hoogeveen © Aaldert Oosterhuis / RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.