Luchtkwaliteit onvoldoende, kans op smog in Drenthe

Kans op smog in Drenthe (Rechten: Persbureau Meter)
Kans op smog in Drenthe
Het RIVM waarschuwt vandaag voor kans op smog in grote delen van het land, vooral in de namiddag. Door de felle zon en weinig wind blijven meer verontreinigende stoffen in de lucht hangen. Die stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.
Op een actuele kaart van meetpunten van het RIVM is te zien dat onder meer in Zuidoost-Drenthe de luchtkwaliteit op dit moment onvoldoende is als het gaat om ozon. Die meting werd gedaan in Valthermond.
Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen volgens het gezondheidsinstituut beter binnenblijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Naar verwachting verdwijnt de smog vanavond. Morgen draait de wind naar het noorden en wordt het koeler, daardoor verwacht het RIVM dan geen smog meer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.