'Moordmakelaar' Saied H. moet zeven jaar de cel in

Saied H
Saied H. stond eerder terecht als hoofdverdachte in de zaak Maggiora © Janneke de Jonge
De 40-jarige Saied H. uit Meppel moet voor het voorbereiden van liquidaties voor criminele organisaties een celstraf van zeven jaar uitzitten. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De man liet zich als 'moordmakelaar' inhuren om tegenstanders van criminelen uit de weg te ruimen.
Een 31-jarige man uit het Friese Koudum moet voor zijn rol vijf jaar de gevangenis in. Hij zou de trekker overhalen, maar zover is het niet gekomen. Er was zes jaar tegen de Fries geëist. Beide mannen zijn op 10 mei 2022 aangehouden, tijdens een onderzoek naar twee andere personen.
Uit chatberichten bleek dat de Meppeler en zijn Friese handlanger zich bezighielden met moordopdrachten. De straf is ook opgelegd voor het witwassen. Het OM maakte eerder een dealvoorstel. H. zou zeven jaar cel accepteren, en dan werd het boek gesloten.

Net weer vrij

De rechter vindt deze deal passend. H. was nog maar net vrij van zijn veroordeling voor drugshandel in Meppel. Hij was hiervoor in 2017 al veroordeeld tot acht jaar cel. De man heeft zich volgens de rechters in Rotterdam direct weer schuldig gemaakt aan zeer ernstige feiten. "De belangen en levens van anderen waren ondergeschikt aan zijn persoonlijk belang", oordeelde de rechter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.