Raad Tynaarlo ziet zorgplannen kenmerkend pand De Burcht wel zitten

Woonzorg De Burcht
Woonhuis De Burcht van vooraf bezien © Woonzorg de Hofstede
Het kenmerkende pand De Burcht aan de Tynaarlosestraat in Vries mag van de gemeente Tynaarlo een zorgfunctie krijgen. Daarnaast komen er waarschijnlijk achttien appartementen aan de achterzijde van het pand, bedoeld voor senioren.
De gemeenteraad van Tynaarlo staat welwillend tegen de plannen, ondanks bezwaren vanuit de omgeving. Zij vrezen verkeersoverlast en naar binnen schijnende koplampen van auto's. Die zorgen werden vanavond geuit door de heer Timmer, die namens zijn schoonmoeder insprak. "Mocht de gemeente wél akkoord gaan met dit plan, dan zien we graag verkeersremmende maatregelen."

Zorgstudio's

De voltallige raad (vanavond waren er 21 raadsleden aanwezig) kon zich vinden in de plannen, maar gaf het college mee om de zorgen van omwonenden ter harte te nemen. "Dit plan voldoet aan de behoefte in Vries", zei Roelof Rutgers (Leefbaar Tynaarlo). "De vraag naar woonruimte voor senioren neemt alleen maar toe. Hiermee kunnen we senioren zo lang mogelijk in hun eigen dorp laten wonen."
Rutgers doelt daarmee op de achttien appartementen die aan de achterzijde van De Burcht moeten worden gebouwd. De Burcht zelf krijgt een zorgfunctie met 'zorgstudio's' in een nieuw te bouwen schuur. Daar moet begeleid wonen en dagbesteding mogelijk zijn.

Minister-president

Anneke Lubbers (PvdA) toonde zich opgelucht met de plannen en de positieve houding van de gemeenteraad. "Het beeldbepalende pand en de bijbehorende naam blijven behouden."
D66-raadslid Herman van Os wilde nog wel een toezegging van het college van B en W dat de monumentale bomen bij De Burcht behouden blijven. "In het voorstel lees ik dat het college ernaar streeft de bomen te behouden", sprak hij. "Ik streef er zelf naar om minister-president te worden, maar die kans acht ik niet zo groot. Hoe borgen wij het behoud van deze bomen?"

'Het wordt drukker'

Wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) gaf aan dat het behoud van de bomen wat hem betreft bij het plan hoort. "Die horen bij de uitstraling van De Burcht", vindt hij.
Zorgen over verkeersdrukte kon Vellinga niet wegnemen. "Er komt meer verkeer, dus het wordt drukker", stelde hij vast. "Maar verkeersdeskundigen hebben naar de weg gekeken en denken dat het daar kan."

Drie keer zes

De woningen achter De Burcht worden in drie gebouwen van zes appartementen gebouwd. Senioren die hier hun intrek nemen hoeven niet direct zorgbehoevend te zijn, maar kunnen na verloop van tijd wel zorg krijgen via bijvoorbeeld het naastgelegen verzorgingshuis Kornoeljehof. Voor alle appartementen geldt dat het koopwoningen zijn.
Wanneer de plannen tot uitvoering worden gebracht, is nog niet duidelijkheid. De initiatiefnemers kunnen nu een omgevingsvergunning aanvragen voor de bouwplannen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.