Camping Schelfhorst krijgt definitief tien schuurwoningen in natuur

Zo moeten de schuurwoningen eruit komen te zien (Rechten: Cor Kalfsbeek)
Zo moeten de schuurwoningen eruit komen te zien
Op de voormalige camping Schelfhorst in Paterswolde mogen tien zogenaamde schuurwoningen komen. Dit besliste de Raad van State woensdag.
Omwonenden hebben zich met hand en tand verzet tegen het bestemmingsplan voor de voormalige camping. Die heeft vijftien jaar lang braak gelegen waardoor het een natuurgebied is geworden. Na het afblazen van het plan voor de bouw van 75 recreatiewoningen zou de camping aan de natuur worden teruggegeven, zei een teleurgestelde inwoonster van Paterswolde die er dichtbij woont. Vorig jaar maakte Tynaarlo het plan voor tien schuurwoningen in een natuurlijke 'setting'.

Openbare ruimte moet natuur worden

De Raad van State stuurde dit bestemmingsplan in maart terug naar de gemeente Tynaarlo. Er lag onvoldoende vast dat de openbare ruimte en de ruimte rond de schuurwoningen een natuurlijke uitstraling zou krijgen.
Woensdag in een einduitspraak voegde de Raad van State een paar voorschriften aan het plan toe waar de gemeente en de toekomstige kopers zich aan moeten houden. Zo ligt vast dat binnen een jaar na ingebruikname van de eerste woning de openbare ruimte een natuurbestemming moet krijgen. Wel mag er een bouwstraat blijven tot alle tien woningen zijn opgeleverd.

Huizen van 300 vierkante meter

Schuurwoningen zijn langgerekte woningen die volgens de bedenkers van het concept sterk aan boerderijen doen denken. De voormalige camping Schelfhorst is 6,5 hectare groot. De nieuwe woningen zijn 300 vierkante meter en negen meter hoog.
Schelfhorst was tot 2000 een camping met 260 kampeerders. Nadat de campinghouder ermee was opgehouden werd het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar. Die mocht er van de gemeente in totaal 75 recreatiewoningen op zetten. Dit plan werd nooit uitgevoerd.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.