Kinderdagverblijven kiezen voor commerciële coronatests

Medewerkers van kinderdagverblijven krijgen geen voorrang bij coronatests van de GGD, en daarom dreigt de sector commerciële tests te gaan kopen. De twee brancheorganisaties, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), voelen zich overgeslagen, omdat leraren en zorgmedewerkers wel voorrang krijgen.

In Drenthe zijn 21 kinderdagverblijven aangesloten bij BK en drie bij BMK.

Tweede Kamer

De twee organisaties zeggen dat kinderdagverblijven hun roosters niet meer kunnen vullen wanneer te veel verkouden medewerkers thuis moeten wachten op een test en op de uitslag. "Er rest hun niets anders dan groepen of zelfs hele locaties te sluiten. Dit is waar de branche eerder voor waarschuwde maar wat helaas deze week werkelijkheid is geworden."

BMK en BK hopen dat de Tweede Kamer de branche te hulp schiet. Die stemt morgen over een motie om ook de kinderopvang voorrang te verlenen.

Basis- en middelbare scholen

Basisscholen in Noordenveld en middelbare scholen in Assen namen vorige week al de beslissing om leraren commercieel te laten testen. Voorzitter Marco Out van Veiligheidsregio Drenthe is daar niet blij mee. Hij vreest dat laboratoria in de toekomst vooral labkits beschikbaar stellen aan de hoogste bieder.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
corona coronatest kinderdagverblijf BMK BK
Deel dit artikel: