'Veiligheid bij Qbuzz nooit in geding geweest door haperingen in communicatiesysteem'

Laden elektrische bussen
Bussen van Qbuzz © RTV Drenthe / Edwin van Stenis
De veiligheid van chauffeurs en reizigers in de bussen van Qbuzz is door een haperend communicatiesysteem nooit in gevaar geweest. Dat zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van de SP.
De partij stelde vragen naar aanleiding van een enquête van vakbond FNV. Volgens FNV was de veiligheid namelijk in het geding, omdat bij een falend communicatiesysteem tijdens incidenten niet snel kan worden geschakeld met de meldkamer.

'Noodknop werkte'

Staatssecretaris Heijnen zegt dat ze contact heeft gehad met Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe. "De noodknop die de veiligheid garandeert, heeft te allen tijde gewerkt." Er kleven volgens haar dus ook geen veiligheidsrisico's aan het communicatiesysteem dat Qbuzz gebruikt. De vakbond heeft dat inmiddels ook erkend, stelt Heijnen.
De vakbond zei dat het communicatiesysteem - de zogeheten IVU-box - vaak uitvalt en dat het opstarten 'heel lang' duurt. 97 procent van de chauffeurs geeft in de FNV-enquête aan dat het systeem niet goed functioneert. "Moderne bussen hebben meerdere systemen aan boord die opgestart moeten worden bij aanvang van de dienst. Enkel het betaalsysteem heeft af en toe te maken met een langere opstartstarttijd. Dit betreft een ander systeem dan de IVU-box", aldus de staatssecretaris.

Vertragingen

De haperingen in dat betaalsysteem hebben wel tot vertraging geleid bij 'een klein aantal' ritten. Qbuzz heeft aan staatssecretaris Heijnen laten weten dat het wat dat betreft verbeteringen doorvoert.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.