Kok in de Klas maakt leerlingen enthousiast voor koken en gezond eten

Koken in de Klas, OBS De Bargeres
Samen de bulgur klaarmaken © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Geen rekensommen, schriftjes op tafel of aardrijkskunde in groep 7 van OBS Bargeres in Emmen vandaag. De kinderen gaan gewapend met een mes, snijplank of koekenpan aan de slag om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Vandaag maken ze Olé Tabouleh.
Veertien leerlingen aan drie verschillende tafels leren vandaag met verse ingrediënten een bulgursalade maken. De snijplanken liggen al klaar, net als de ingrediënten.

Kok in de Klas

De kinderen zijn klaar voor de uitleg van hun meester Joko Potze. Hij heeft ze ingeschreven voor het project Kok in de Klas, waarbij kinderen op verschillende basisscholen enthousiast worden gemaakt om te gaan koken. "Ik merk wel dat we allemaal sneller geneigd zijn om toch wat sneller kant-en-klaar voedsel te nemen en verse producten laten we toch eerder links liggen", legt de meester uit.
"Hoe mooi is het als je de kinderen vanuit het onderwijs ook kunt leren hoe je moet koken, maar ook waar komt je eten vandaan?", zegt Sharon van der Ploeg van Jong Leren Eten, een samenwerking van GGD Drenthe en IVN. Ook zij is betrokken bij dit project.

Minder overgewicht

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 17 procent van de kinderen thuis helpt in de keuken. Van der Ploeg hoopt dat dat er uiteindelijk meer worden, zodat men gezonder gaat eten en er op langere termijn minder overgewicht komt. "We zijn zo gewend om onze kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt halen en niet meer te zien wat de oorsprong van ons eten is. Kinderen krijgen dat niet standaard meer mee. Wat wij vanuit Jong Leren Eten willen is dat kinderen weer leren waar de aardappel vandaan komt en de melk, komt dat uit een koe of uit een pak van een supermarkt?"
Leerlingen leren gezond te koken

'Gaat waarschijnlijk lekker smaken'

De snoeptomaatjes worden gesneden. Net als de courgettes en de aubergines. Voor de paprika komt het grote mes tevoorschijn. De leerlingen hebben net geleerd hoe ze de paprika goed moeten vasthouden en hoe ze zonder ongelukken moeten snijden. In de klas is iedereen positief. Sommigen omdat ze de gebruikelijke rekensommen niet hoeven te maken, andere kinderen vinden het gewoon erg leuk om te doen.
"Het is leuk om te koken", vertelt Fithawit. "Gewoon met iedereen koken vind ik heel leuk. Dan word ik blij." Ze helpt haar moeder thuis wel eens mee met koken. Het snijwerk is aan haar besteed. Ook klasgenoot Hassan helpt thuis mee. Vandaag neemt hij ook initiatief en gooit hij de bulgur in de pan. Het koken vindt hij zoals hij zegt "echt super leuk!"
"Het is heel leuk om te doen", meent Calisa. "En het gaat waarschijnlijk ook lekker smaken." Wel een tip, roept haar klasgenoot Agnes uit. "Brand je vinger niet aan de pan!" Gelukkig kan ze er nog om lachen.

'Ik weet nu hoe het moet'

De salade wordt gehusseld. De leerlingen zijn er klaar voor. Na ruim een uur is het tijd voor het belangrijkste: het proeven! "Op zich is het wel lekkerder dan ik had gedacht", vertelt Hassan. Door alle groenten dacht hij dat het niet zo lekker zou smaken, maar niets is minder waar. "Uiteindelijk is het wel lekker."
Ook meester Joko Potze is blij. "Ik vind het echt heerlijk ja. Het is ook iets wat ik thuis zou maken. Ik weet niet hoe het moet", lacht hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.