John Franke danste met kanker en is drijvende kracht achter bevolkingsonderzoek

Laadpalen, laadpaal, John Franke, parkeren, parkeerplaats, elektrische auto's
John Franke, begin 2023 © RTV Noord/Jeroen Willems
Vandaag is het precies een jaar geleden dat John Franke uit Zuidlaren op 58-jarige leeftijd overleed. Drie jaar lang greep hij allerlei medische studies aan om longkanker de baas te blijven. Ondertussen streed hij ook voor lotgenoten door zich sterk te maken voor een bevolkingsonderzoek naar zijn ziekte.
John Franke 'danste met kanker', zei hij zelf. "Want als je ergens tegen vecht, dan brengt dat negatieve energie. Als je danst met je kanker, heb je positieve energie. Uiteindelijk wint de kanker toch. Dat is nou eenmaal zo."
Franke hoorde je niet klagen, al stak hij zijn ziekte niet onder stoelen of banken. Wie wilde weten hoe het ging, kreeg het hele verhaal. Zonder opsmuk of mooipraterij. "Wel goed, alleen die dikke kop hè", zei hij bijvoorbeeld, wanneer je hem trof bij een raadsvergadering. Want zo lang het kon en zijn gezondheid het toeliet, zette hij zich met hart en ziel in voor Leefbaar Tynaarlo. Zo'n anderhalf week voor zijn overlijden woonde de gedreven politicus nog een vergadering bij.

Eigen schuld

Het weerhield Franke er daarnaast niet van zich in te zetten voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Want hoewel hij zelf vrij snel na zijn diagnose het bericht kreeg dat hij terminaal was, vond hij dat zijn dood - en die van vele duizenden anderen - te voorkomen was. "Als ik eerder was gescreend, hadden we dit gesprek niet gehad", zei hij eind juli 2022.
Een jaar na zijn dood gaat de strijd van John Franke door
Franke had gerookt maar was al acht jaar gestopt toen hij z'n diagnose kreeg. "Eigen schuld dikke bult, dat is wat je nog wel eens hoort", sprak hij destijds. "En dat terwijl twintig procent van de mensen die longkanker krijgen, nooit hebben gerookt. Daarom is een bevolkingsonderzoek nodig, onder rokers én niet-rokers."

Pilot

In zijn laatste jaar op aarde werd het bevolkingsonderzoek eerst een wens, toen een doel en daarna een missie. "Het zou toch mooi zijn dat als ik in mijn kist lig, de eerste deelnemer aan het bevolkingsonderzoek door een scan gaat", zei Franke met enig gevoel voor drama.
In feite is dat gelukt, stelt weduwe Lydia Franke een jaar later vast. "In 2022 is men begonnen met het zoeken naar geschikte deelnemers voor een pilot", zegt zij. "Vlak voor zijn overlijden zijn de eerste mensen door de scan gegaan. Het was heel mooi dat hij dat nog heeft kunnen meemaken."
Artikel gaat verder onder de foto.
John Franke Zuidlaren
Franke in de zomer van 2022 © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

'Vooral jammer'

Het jaar na het overlijden van Franke, noemt Lydia 'het zwaarste jaar van m'n leven'. "Ik stond, toen hij nog leefde, op met zijn ziekte en ik ging ermee naar bed. Maar nu sta ik op met de dood en ga ik dáármee naar bed. Dat went niet."
Ze had haar man nog veel tijd gegund. "Hij had nog zo veel ideeën, dingen die hij graag wilde doen. Hij heeft het nooit gehad over hoe erg hij het vond, hij vond het vooral heel jammer."

Missie voorgezet

Vandaag is voor Lydia en de vier kinderen van Franke een beladen dag. "We staan er zeker bij stil", zegt Lydia. "We eten soep met broodjes, want dat was wat John altijd maakte als er iets te vieren viel. Hij was een echte familieman en met verjaardagen maakte hij altijd zijn eigen soep. Ik denk dat hij het mooi had gevonden dat we dat vandaag in ere houden."
De missie van John wordt door zijn vrouw en kinderen onverminderd verder gezet. "Daar stoppen wij zeker niet mee", zegt Lydia beslist. "We gaan net zolang door als nodig is. Pas als bevolkingsonderzoek naar longkanker definitief is, zullen wij terugtreden. Maar dit blijft belangrijk."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.