KNVB verbiedt sponsordeal FC Emmen met sekswinkel EasyToys

De KNVB staat een sponsordeal tussen FC Emmen en het in seksspeeltjes gespecialiseerde EasyToys niet toe. Volgens de Nederlandse voetbalbond "is het niet gepast om op wedstrijdkleding sponsoruitingen te tonen die in verband kunnen worden gebracht met de seksindustrie".

Anders dan de naam misschien doet denken is EasyToys uit Veendam gericht op seksspeeltjes, reden voor de voetbalbond om niet akkoord te gaan met de wens van de Drentse club. "Hierbij houdt het bestuur betaald voetbal rekening met het feit dat het voetbal voor jong tot oud toegankelijk is en moet zijn", aldus de KNVB. In artikel 3 van het sponsorreglement van de KNVB staat onder andere dat een sponsor niet in strijd mag zijn "met de goede smaak of het fatsoen".

Blanco shirt

Afgelopen zondag speelde FC Emmen het openingsduel van de eredivisie (3-5 verlies tegen VVV) in een blanco shirt. De club aan De Oude Meerdijk is namelijk nog op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en dacht die gevonden te hebben in EasyToys. Vorige week maandag diende de Drentse club het eerste verzoek bij de KNVB in.

Toch wordt er, ook al leek het daar tot vanmiddag nog wel op, niet aan dat verzoek voldaan. Sportverslaggever Niels Dijkhuizen: "De KNVB hanteert wat dat betreft wel aparte regels als je weet dat binnenkort ook weer wedkantoren zijn toegestaan op het shirt en als sponsor bij een voetbalclub. Dan is het natuurlijk wel heel frappant dat dit niet mag en dat vindt FC Emmen ook."

Vervolg

"Wij zijn verbaasd en ontdaan over de afwijzing", liet de directie van FC Emmen weten. "We zullen de argumentatie van de KNVB bestuderen en ons beraden over het vervolg. Wij zijn in elk geval niet voornemens om een partij die hoofdsponsor wil worden te laten vallen."

Dijkhuizen: "Ik kan me voorstellen dat FC Emmen toch nog een soort laatste redmiddel gaat inzetten, namelijk dat ze het voor de rechter laten komen."

Niet op shirts, wel op reclameborden?

Eredivisie-buurman FC Groningen heeft al een tijdje een sponsordeal met het moederbedrijf van de Veendamse sekswinkel EDC lopen. Op de reclameborden langs het veld in het Groningse stadion prijkt de naam EasyToys. Volgens de KNVB is er voor reclame op de boarding geen toestemming nodig maar op shirts wel.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
FC Emmen KNVB sponsor EasyToys
Deel dit artikel: