Eindelijk groen licht voor sloop Magista-pand in Roden

Magista-pand Roden
Rondom het Magista-gebouw worden bossages weggehaald © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
In 2018 brandde het Magista-gebouw, aan de rand van Roden, grotendeels af. Jaren later komt de dag dat het gebouw eindelijk tegen de vlakte gaat dichterbij. Inmiddels is er rondom het gebouw al begonnen met de bosschages.
Gek werd wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen) van gemeente Noordenveld nog niet van de constant terugkerende vragen over het Magista-pand aan het Oosteinde in Roden, maar een doorn in het oog is het hem al jaren. Sinds 2007 staat het gebouw leeg, in 2018 brandde het af. Sindsdien stond het gebouw er maar.

Erfenis

In 2021 leek er schot in de zaak te komen toen de provincie Drenthe een bedrag van 125.000 euro beschikbaar stelde voor de sloop, maar in februari 2022 bleek dat vleermuizen, bosmuizen en steenmarters hun intrek in het leegstaande gebouw hadden genomen. Gevolg: de sloop kwam stil te liggen in lijn met de flora- en faunawet van de provincie.
Zo moest er onder andere een nieuwe plek voor de vleermuizen komen. "Omliggende bedrijven hebben kasten opgehangen voor de vleermuizen en grondwallen voor andere dieren. Nu geven we ze de tijd om daarheen te gaan", legt Darwinkel uit.
Wethouder Darwinkel erfde het Magista-dossier van oud-partijgenoot Henk Kosters. "We hebben de afgelopen tijd als gemeente proberen te bemiddelen tussen de eigenaar van het pand en de provincie Drenthe", zegt hij. "We hebben nu een akkoord kunnen bereiken, waardoor de sloop door kan gaan."

In mei de sloopkogel

Met stap 1 is maandag begonnen, zegt Darwinkel. "Eerst worden de bosschages rondom het pand verwijderd, zodat er minder snel nieuwe dieren naar het pand komen."
Vervolgens worden de machinekamer en de asbest verwijderd. "Half april worden de laatste dieren die er zitten, weggejaagd", weet Darwinkel. "Daarna wordt het hermetisch afgesloten en vanaf mei gaat de sloopkogel erdoor."

En nu?

Darwinkel spreekt van het 'trekken van een rotte kies'. "We willen het slopen, want het is geen mooie binnenkomst van Roden. Ik ben blij dat er nu eindelijk wat kan gebeuren."
Wat er straks op de locatie aan het Oosteinde moet komen, is nog niet duidelijk. Daarover gaat de gemeente met potentiële kopers om tafel.

Magista BV

Magista was gespecialiseerd in archief- en magazijninrichting. In 1964 is het bedrijf opgericht en het had drie vestigingen. Naast Roden waren er vestigingen in het Duitse Dissen en het Belgische Sint-Niklaas. In 2007 ging de fabriek in Roden failliet. Daardoor verloren 32 mensen hun baan.
Magista-pand Roden
Erg fraai ziet het afgebrande gebouw er niet uit © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.