Speech-Music Therapy: na jaren zonder spraak zelf koffie bestellen

Van de ene op de andere dag niet meer kunnen praten en je uitdrukken. Het overkwam mevrouw Foss uit Hoogeveen door een herseninfarct zeven jaar geleden. Dankzij Speech-Music Therapy kan ze weer een klein beetje praten. Wekelijks komen logopedist Marith Guichelaar en muziektherapeut Martijn Bergstra bij mevrouw Foss langs om te oefenen.

Een beetje hakkelend is het nog wel, maar sinds kort kan mevrouw Foss 'een kopje koffie met melk' bij de verpleging bestellen. Zeven jaar geleden krijgt de inmiddels 79-jarige mevrouw Foss een beroerte. Daarna kan ze niet meer praten. En dat frustreert haar enorm. Maar doordat de Treant Zorgroep deze speciale therapie aanbiedt, kan mevrouw Foss zich weer een beetje uitdrukken. "Het is een combinatie van logopedie en muziektherapie", legt logopedist Marith Guichelaar uit. "Met de muziek, het zingen, het ritme en de melodie willen we het spreken meer vloeiend krijgen."

Meezingen uit volle borst

Muziektherapeut Martijn Bergstra bespeelt zijn gitaar en samen zingen ze liedjes om op te warmen. 'Tulpen uit Amsterdam' wordt ingezet en mevrouw Foss zingt uit volle borst mee. Bijzonder, omdat een gesprek voeren bijna niet kan. Guichelaar: "Muziek heeft met veel facetten van spreken te maken. De melodie en het ritme faciliteren het spreken. De woorden van de muziek zijn zo geautomatiseerd dat je daar niet over na hoeft te denken. Mevrouw Foss kan dus zo meezingen."

Van praktische woordjes en kleine zinnetjes worden melodieën gemaakt die mevrouw Foss eerst meezingt. Daarna wordt het ritme van de muziek aangegeven, en uiteindelijk halen de therapeuten de muziek helemaal weg en is het de bedoeling dat mevrouw Foss de woorden uitspreekt. "We hebben ons vooral op functionele zinnen gericht waar ze in haar dagelijks leven ook wat aan heeft", vertelt Guichelaar. "De naam van haar dochter Dana kan ze uitspreken, maar ook 'dankjewel' en 'Hoe gaat het?'. En ook 'koffie met melk', zodat ze haar eigen koffie kan bestellen en 'een broodje leverpastei', want dat eet ze graag."

Meer Speech-Music Therapy bij Treant

Tijdens de oefensessies zit mevrouw Foss veel te lachen. Voor de therapeuten een teken dat ze het fijn vindt om zich zo te uiten. En niet alleen mevrouw Foss is blij met de vooruitgang. "De zorgmedewerkers en haar familie stonden perplex toen ze voor het eerst zelf haar koffie met melk bestelde", aldus Guichelaar.

In Hoogeveen volgen zo'n tien cliënten de Speech-Music Therapy en allemaal boeken ze vooruitgang. Meerdere logopedisten van de Treant Zorgroep gaan daarom deze therapie aanbieden om zo nog meer mensen weer aan het praten te krijgen.

Deel dit artikel: