Het stilste plekje van Nederland ligt in Drenthe

Het Dwingelderveld is verkozen tot 'Stilste gebied van Nederland'. Dat maakte de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) vanochtend bekend in het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. De verkiezing werd gehouden in het kader van het 50-jarig bestaan van de stichting. Ook is het de week van de Nationale Geluidshinderdag.
In de race waren ook de Asbroekheide in de provincie Limburg en Haaksbergerveen in Overijssel.

Zoektocht naar stilste plekje

Alle provincies werd gevraagd geluid- en beeldmateriaal aan te leveren voor de verkiezing. Dit werd beoordeeld door Arjan Postma (TV-boswachter), Ursula Jernberg (fotograaf en 'verbeelder' van de stilste plek op aarde), Kester Freriks (schrijver) en Irene van Kamp (RIVM, Centrum voor Milieu-Gezondheid Onderzoek). En daar kwam dus het Dwingelderveld als winnaar uit.

12 stiltegebieden in Drenthe

Stiltegebieden ontstaan niet zomaar. Het is een taak van alle provincies om stiltegebieden te creëren en daar de rust en stilte te handhaven. In Drenthe hebben we 12 van zulke stiltegebieden. Dat zijn het Leekstermeer, het Fochteloërveen, de Drentsche Aa 1 en de Drentsche Aa 2, de Elperstroom, het Orvelterzand, het Hijkerveld, de Vledder- en Wapserveensche Aa, het Oosterzand, de Dwingeloosche Heide, de Mars- en Westerstroom, en het Amsterdamsche Veld.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.