Marc erft dertig klassieke trekkers van oom Rudy uit Erica: 'Werk aan museum'

Marc Arends en Rudy Hanenbergh Trekker Museum Erica
Marc Arends tussen de nagelaten tractoren © RTV Drenthe / Rien Kort
Rudy Hanenbergh uit Erica ging zelden op trekkerjacht zonder een fikse portie rozen in te slaan. Met de kofferbak vol bloemen toog hij langs boeren in de omgeving en in Duitsland. In de stille hoop te stuiten op bijzondere tractoren en ze te kopen. Met de bloemen bedoeld als ijsbreker. Zijn zoektochten leverden uiteindelijk dertig bijzondere exemplaren op die na de dood van Hanenbergh werden nagelaten aan diens neef Marc Arends. Hij is van plan om de markante voertuigen onder te brengen in een museum.
"Normaal duurt het drie Tiktokfilmpjes voordat ze willen starten", lacht Arends. Hij draait de sleutel nog eens om, maar de koppige Lanz-trekker geeft niet thuis. Het blijft bij wat sputterend gebrom. Na enkele pogingen staakt Arends zijn pogingen. "Er moet eigenlijk een accu bij." De Lanz staat niet op zichzelf.
Rondom het trekkertje staan allemaal grote broers van het merk Lanz, Hanomag, Eicher, Deutz. Allen tussen de 50 en 90 jaar oud. Het is letterlijk de erfenis die Hanenbergh naliet aan zijn neef.
Een tiental oude barrels gaan in de verkoop. Ze zijn oud en versleten, enkel nog goed voor onderdelen, legt Arends uit. De opbrengst wil hij gebruiken om de 20 resterende en mooiste oldtimers onder te brengen in een loods die hij op het voormalige terrein van zijn oom wil bouwen. Want naast de trekkers liet hij ook zijn huis en de omliggende grond aan hem na.
Marc Arends en Rudy Hanenbergh Trekker Museum Erica
Een luchtfoto van het met voertuigen bezaaide erf van Hanenbergh © Marc Arends

Excentriekeling

Rudy Hanenbergh mag je gerust een bijzonder man noemen. Er zat meer kleur in zijn leven dan in een gemiddelde regenboog. Hanenbergh, die in 2022 op 84-jarige leeftijd stierf, werkte bij de boeren in de omgeving en als plantsoenmedewerker. Hij groeide op in een katholiek gezin met 12 kinderen. Hij leefde er lang met zijn moeder, nadat zijn vader redelijk vroeg overleed. Hij was enigszins een excentriekeling.
Een aparte, zoals Arends hem zelf omschreef. "Hij was een ruige donder. In doen en laten. Het moest allemaal op zijn manier. Die Melodie wird gespielt auf meine Geige, zei hij dan. Hij was de baas in huis. Dat kon je volgens hem zien aan de rook uit zijn schoorsteen. Die ging recht tegen de wind in, ha ha." Nou had Hanenbergh ook makkelijk praten, want hij bleef zijn leven lang een verstokt vrijgezel.

Pronkstuk

Daarnaast was hij een fervent verzamelaar van trekkers. Vooruit, hij handelde er ook een beetje in. Hij tufte regelmatig met een auto vol bloemen de Duitse grens over. Op zoek naar bijzondere exemplaren. Na de val van het IJzeren Gordijn reed hij zelfs door naar Moskou. "Althans, dat beweerde hij", aldus Arends. Soms kwam hij met bijzondere exemplaren weer thuis.
Zoals zijn pronkstuk: een Lanz Bulldog uit het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw. De trekker is nog mat grijs, de kleuren van het Duitse leger. Want waarschijnlijk is die gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Volgens mijn oom is die gebruikt om V1 en V2 raketten te verslepen. Maar zeker is dat niet." Altijd had hij zijn eigen visitekaartjes op zak die hij links en rechts uitdeelde: een in brons gegoten embleem met zijn naam en de afbeelding van een trekker er op.
Marc Arends en Rudy Hanenbergh Trekker Museum Erica
Pronkstuk: een Lanz Bulldog uit het begin van de jaren dertig © RTV Drenthe / Rien Kort

Turfstoker

Maar het zijn niet alleen auto's waarmee Hanenbergh de aandacht op zich wist te vestigen. In zijn woning tref je nog een oud fornuis waar nog ouderwets op turf werd gestookt. Hanenbergh kookte er zijn dagelijkse potje. "Daniel Lohues heeft hem nog eens aangehaald in een van zijn columns", herinnert Arends zich nog. "Over hoe hij die de geur van die verbrande turf dan rook."
Zeven jaar geleden verscheen Hanenbergh nog voor de camera's van RTV Drenthe. Met succes had hij een agave-plant van acht meter hoog gekweekt. Ook dat trok ook weer veel bekijks. Weer een partij Duitsers die bij hem op de stoep verscheen. En een enkele Rus.

Rudy Hanenbergh museum

Arends was in zijn jeugd kind aan huis bij zijn oom. Het is dan ook uiteindelijk Arends aan wie hij zijn bijzondere collectie toevertrouwde. Hij gaat in de voormalige woning van zijn oom wonen. Hij hoopt het oude huis tegen het einde van het jaar te kunnen verbouwen. Daarna wil hij zich richten op het oprichten van een museum op de plek waar nu een oude schuur staat. Een naam heeft hij in ieder geval al: "Het Rudy Hanenbergh museum, natuurlijk!"
Marc Arends en Rudy Hanenbergh Trekker Museum Erica
Vroeger stond het erf van Hanenbergh bommetje vol trekkers © Marc Arends

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.