Asser jongerengroep boos over platwalsen ontmoetingshut bij Baggelhuizerplas

Hut Baggelhuizerplas plat
De gemeente heeft met een bulldozer de hut platgewalst © eigen foto
Een grote groep jongeren uit Assen is boos op de gemeente. Zonder overleg is hun hut in een bosgebied bij de Baggelhuizerplas twee weken geleden platgewalst. "Ze hebben de bulldozer erin gezet en er is niets meer van over", zegt een verdrietige Benne Setz.
De 20-jarige Assenaar beklaagde zich vanavond over de gang van zaken als inspreker in de gemeenteraad. Volgens Setz was de hut een belangrijke ontmoetingsplek voor zo'n honderd jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Het stuk bos, waar de jeugd al jaren een vaste plek had, ligt aan de noordkant van de Baggelhuizerplas, tussen de visvijver en de provinciale weg N371 langs Kloosterveen.

Gebruikersovereenkomst

Voor het gebruik van het jongerenkamp was sprake van een 'gebruikersovereenkomst' met de gemeente, zo zegt Setz. Die werd in 2022 afgesloten. "Als jongerengroep hadden we daarmee toestemming om het bosgebied te gebruiken voor onze activiteiten, maar dat werd kort geleden ineens eenzijdig opgezegd."
Voordat de jeugd er ook maar iets tegenin kon brengen, werd de boel platgeschoven. "De paar jongeren die de boel regelden, zaten in het buitenland toen er plotseling bericht kwam van de gemeente dat ze ging ingrijpen. We hebben geprobeerd in overleg te komen, ikzelf zat ook in het buitenland. Maar van gemeentezijde hebben we vervolgens niets meer vernomen. En ineens bleek 18 februari de hele boel al plat."

Triest

Setz noemt het bijzonder triest, dat op deze manier de jongeren hun plek kwijt zijn. "We zijn hier in 2019 als groep begonnen met het bouwen van een hut, dat werd uiteindelijk een vaste ontmoetingsplek." Nadat eerst de politie bij herhaling op bezoek kwam om in te grijpen, kwam er contact met de gemeente.
"We hebben toen een gebruikerscontract gesloten. We stookten als groep geen vuur, maakten geen troep, en hielden ons aan de regels. Zo was het ook met de gemeente in die gebruikersovereenkomst vastgelegd. Er is hier vorig jaar zelfs nog een huwelijksaanzoek gedaan door twee jongeren die elkaar op deze plek hadden ontmoet. Doodzonde dat dit nu verdwenen is."
Tekst gaat verder onder de foto
Hut Baggelhuizerplas als ontmoetingsplek
De hut als ontmoetingsplek in het bos bij de Baggelhuizerplas voordat hij werd platgewalst © eigen foto
Een buurtbewoner uit de nabijgelegen wijk Kloosterveen is juist blij dat de boel in het naburige bosgebied flink is opgeschoond door de gemeente. Minno Nicolai woont aan de overkant van de provinciale weg en zag de afgelopen twee jaar regelmatig rook opkringelen van vuurtjes uit het bos. Ook had hij geluidsoverlast van harde muziek.

Gevaarlijk vuur

"Ik heb regelmatig bij politie, brandweer en gemeente aan de bel getrokken. Ik vond dat ze moesten ingrijpen, en dat is nu gebeurd. Mooi dat het nu afgelopen is en de boel is opgeruimd. Ik moet er niet aan denken dat een kampvuur uit de hand loopt, en richting onze huizen in Kloosterveen gaat. Het is gewoon gevaarlijk."
Benne Setz betreurt de opstelling van de klager. Zijn jongerengroep is de dupe geworden, zo vreest hij, van wangedrag van andere jeugd in hetzelfde bosgebied. "Wij waren als groep niet de enige daar. Er hielden zich ook regelmatig jongeren op in het bos die wel vuurtjes maakten. Wij vonden daar dan de brandresten van. Maar dat is trouwens al een hele tijd niet meer voorgekomen, die jeugd zien we ook niet meer."

Liefde voor natuur

Met de klagende buurtbewoner had Setz graag in gesprek gewild, om uit te leggen wat zijn club met de hut in het bosgebied doet, en hoe belangrijk de ontmoetingsplek voor ze is. "Wij zijn van origine huttenbouwers, zo is het ook begonnen. En we hebben liefde voor de natuur, willen daar ook graag zijn. Maar ineens is die mooie plek voor ons jongeren zomaar weg."

Onveilige situatie

Wethouder Jan Broekema (SP) heeft lange tijd begrip gehad voor de behoefte aan de jongerenplek in het bos. Maar de situatie liep uit de hand, waardoor er opdracht werd gegeven tot ontruiming. "Bij het herhaaldelijk niet nakomen van afspraken, konden we de overeenkomst opzeggen, en dat was hier het geval."
Zo waren meerdere diepe hutten uitgegraven, 'van wel drie meter onder de grond'. "Het werd een onveilige situatie. Ook was er regelmatig sprake van vuur, het achterlaten van rommel, en er waren schuttingdelen en plastic gebruikt voor de hutten. Dat was niet de afspraak. Er is geprobeerd met de groepen jongeren contact te zoeken. Maar dat is niet gelukt."

Uitgestoken hand

Volgens wethouder Broekema wil de gemeente graag in overleg met de groep jongeren, onder meer over het zoeken van een andere ontmoetingsplek in Assen. "We blijven jullie serieus nemen. Maar dit was echt nodig om de veiligheid te waarborgen", reageerde Broekema, die graag wil dat jongeren vertrouwen blijven houden in de gemeente. "Ik hoor nu vooral veel onvrede en frustratie, ik wil graag proberen om dat weg te nemen", besloot Broekema met uitgestoken hand.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.