Makelaar ook in hoger beroep geen gelijk: Emmer schoolgebouw terug naar gemeente

Schoolgebouw De Tondel Emmen
Schoolgebouw De Tondel in Emmen moet teruggegeven worden aan de gemeente © RTV Drenthe / Rien Kort
Makelaar Henrie Frieling heeft ook in hoger beroep nul op het rekest gekregen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft bepaald dat hij de voormalige school De Tondel in Emmerhout moet teruggeven aan de gemeente Emmen.
De uitspraak werd in januari al gedaan, de gemeente bracht vandaag het nieuws naar buiten. In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Rene van der Weide weten dat de vordering van Frieling is afgewezen. "Frieling kan nog in cassatie binnen een termijn van drie maanden. We blijven hierover uiteraard in overleg met onze advocaten", aldus de wethouder.

Landelijk experiment

De gemeente heeft het gebouw inmiddels op naam en in juridisch eigendom. Van der Weide. "Omdat we niet bekend zijn met de bestaande huurcontracten, zullen wij nog nader onderzoek verrichten en met de bestaande huurders overleggen over de gewijzigde situatie."
De gemeente Emmen verkocht schoolgebouw De Tondel In 2014 aan de stichting Op Eigen Houtje voor een symbolisch bedrag van tien euro. Het idee vloeide voort uit een landelijk experiment. Het idee was om wijkbewoners een ruimte te geven voor lokale activiteiten. De ruimtes werden verhuurd aan derden.

Slopen

Met de opbrengst kon de stichting onder meer voorzien in het onderhoud van het pand zelf. Overigens overwoog de gemeente aanvankelijk nog om het schoolgebouw te slopen.
Onderdeel van de overeenkomst was de afspraak dat als de stichting ermee zou stoppen, het pand weer in handen zou komen van de gemeente.

Geen zwarte cijfers

Het lukte Op Eigen Houtje niet om tijdens haar vierjarig bestaan zwarte cijfers te schrijven. De hoge energielasten werden de stichting een molensteen om de nek, waarna alle bestuursleden in 2018 opstapten.
Er ontstond een nieuw bestuur onder de noemer Pand 88. Maar ook die hield het niet lang vol. Het pand werd verkocht aan Frieling, die de ruimtes ook verhuurde aan diverse lokale partijen. Deze koop had nooit gesloten mogen worden, oordeelde de gemeente. Waarna de gang naar de rechter werd gemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.