Nieuwe groene 'huiskamer' van Coevorden kost 5,7 miljoen

Het Markt- en Havengebied in Coevorden moet veranderen in een zogeheten groene huiskamer van de stad. Na een lange periode van tekenen en rekenen, presenteert de gemeente het herinrichtingsplan voor dit deel van de binnenstad en om dit voor elkaar te krijgen is er 5,7 miljoen euro nodig.
De bedoeling is dat het terrein tussen het gemeentehuis en Stedelijk Museum Coevorden, dat nu nog gedomineerd wordt door geparkeerde auto's, groener en vriendelijker wordt. In de plannen is ook veel aandacht voor water.
De plannen zijn klaar en eind deze maand zal de gemeenteraad van Coevorden zich erover buigen. "We willen graag een mooie omgeving waar bezoekers graag verblijven en waar we de stad flink mee verbeteren", zegt wethouder Erik Holties (BBC2014). "En dat doen we door het parkeren grotendeels uit de binnenstad te halen. Zo komt er ruimte vrij voor groen en water."

'Grote bak voor pootjebaden of openluchttheater'

Aan de kant van de huidige historische haven wordt een grote bak met water gevuld in de nieuwe plannen. Programmamanager Gert van der Kooi: "Zie het als een prachtige plek waar bezoekers op warme dagen lekker kunnen pootjebaden."
Het waterpeil in de bak kan gecontroleerd worden, maar de bak kan ook helemaal leeg staan. "En met trappen aan de zijkant, ontstaat dan een soort theateropstelling met een tribune. Denk aan een soort openluchttheater. Dat geeft allerlei mogelijkheden voor uiteenlopende activiteiten en evenementen."
Centraal in het nieuwe gebied komt ook een nieuwe markthal, een grote overkapping op palen. De plek daarvoor is al wel ingetekend, maar het definitieve ontwerp is er nog niet. Van der Kooi: "Voor dat gedeelte volgt nog een aanbestedingsronde en worden verschillende ontwerpen aan de inwoners voorgelegd. We verwachten dat het ontwerp hiervoor eind dit jaar wel bekend is."
De markthal kan gebruikt worden voor de weekmarkt, de kermis en andere activiteiten. "Je kunt het ook vooral zien als een soort 'room divider', zegt Van der Kooi. "Door toevoeging van de hal knippen we de markt in twee delen, met aan de ene kant meer ruimte voor horeca en aan de andere kant voor de warenmarkt. Dat maakt alles wat knusser."
Wethouder Holties: "Ik hoop dat deze nieuwe inrichting vooral ook meer impuls geeft aan de warenmarkt."
Tekst gaat verder na de foto
De historische haven van Coevorden
De historische haven van Coevorden © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Verder komen er in het marktgebied onder meer nog een waterspeelplaats, gootjes waar water doorheen loopt en meerdere groene eilandjes. De huidige platanen op de markt van Coevorden worden in het herinrichtingsplan ingepast. De gemeenteraad pleitte daar recent met een ruime meerderheid al voor, waarna het voorstel werd aangepast.
"Het zou een schoffering van de raad zijn, als we het verwijderen van deze bomen nu alsnog in de plannen zouden laten zitten", zegt de wethouder. Ondernemers gaven eerder aan last te hebben van de bomen door allergische reacties. Dat probleem moet nu getackeld worden door een betere snoei-aanpak van de bomen.

Minder parkeerplaatsen

Nu nog zijn er op het terrein bij de markt in totaal 93 parkeerplaatsen te vinden. In de nieuwe situatie blijven daar negentien van over. Die plekken zijn dan bedoeld voor bijvoorbeeld mindervaliden en voor heel kort parkeren. Parkeren in het centrum is een heet hangijzer. Ondernemers gaven eerder al aan niet blij te zijn met een vermindering van het aantal plekken in de buurt van de winkels. Dat zou winkelen minder aantrekkelijk maken.
Holties denkt dat dat wel meevalt. "We zorgen uiteraard voor alternatieven. Zo kan er geparkeerd worden aan de Molenbelt en op het parkeerdek bij de Gansehof. Daarnaast zullen we het aantal plekken op een bestaand parkeerterrein aan de Oostersingel - de nieuwe Duivelshoek - flink uitbreiden. Dat gebeurt nog vóór de start van de herontwikkeling, zodat er tijdig een goed alternatief is."
Onderaan de streep verdwijnen er in en rond het centrum in totaal negen parkeerplekken, zegt de wethouder. Qua afstanden zijn de alternatieve plekken volgens hem een prima alternatief.

Beter weten waar je parkeert

"Daar hebben we onderzoek naar laten doen. Zelfs bij een stijging van het aantal bezoekers aan de binnenstad met twintig procent, blijven er voldoende plekken over, waarbij driehonderd meter lopen vanaf het centrum de langste afstand is. Dat vinden wij acceptabel. Er zijn genoeg steden in Nederland waar je verder moet lopen."
Van der Kooi: "Wat ook belangrijk is, is dat we de 'routing' rondom het centrum verbeteren, zodat bezoekers beter weten waar ze kunnen parkeren. Want er zijn genoeg parkeerterreinen op loopafstand van de binnenstad, die nu niet optimaal gebruikt worden. En we blijven er alert op dat langparkeerders sowieso buiten het centrum parkeren."
Tekst gaat verder na de foto
Het huidige parkeerterrein in het Markt-Havengebied
Het huidige parkeerterrein in het Markt-Havengebied © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
De herinrichting van het Markt- en Havengebied gebeurt, na de oplevering van de Weeshuisweide, aan de andere kant van het gemeentehuis. Beide projecten maken deel uit van het zogeheten Kasteelpark. De Weeshuisweide is afgelopen najaar opgeleverd. In mei vindt een feestelijke opening plaats. Holties: "We pakken nu door met dit nieuwe deel, zodat stukje bij beetje de binnenstad van Coevorden steeds aantrekkelijker wordt."
De gemeenteraad van Coevorden neemt dinsdag 26 maart een besluit over het plan en de gevraagde investering. Holties: "Als alles volgens planning verloopt, kunnen we eind dit jaar het definitieve ontwerp vaststellen en kan de herontwikkeling begin volgend jaar van start gaan. In dat geval kan het nieuwe Markt- en Havengebied in 2026 opgeleverd worden."

Binnenstad Coevorden project van lange adem

Het project kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2001 werden de eerste plannen gemaakt voor herinrichting van de binnenstad van Coevorden. In 2017 werd daartoe een toekomstvisie vastgesteld, twee jaar later gevolgd door een visie voor het Kasteelpark.
Wat hierna nog volgt, is herontwikkeling van de zogeheten citadel. Projectontwikkelaar Peter van Dijk werkt aan dat project. Holties: "Ik verwacht dat ook dat deel de komende tijd voortvarend opgepakt gaat worden."
Het huidige Marktgebied in Coevorden
Het huidige Marktgebied in Coevorden © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.