ShowerPower stapt naar rechter voor humaner vluchtelingenbeleid

De restanten van het afgebrande vluchtelingenkamp Moria (Rechten: EPA/Dimitris Tosidis)
De restanten van het afgebrande vluchtelingenkamp Moria
De Drentse Stichting ShowerPower stapt naar de rechter om het Nederlandse en Europese vluchtelingenbeleid aan de kaak te stellen.
ShowerPower runt sinds eind 2017 op Lesbos een huis waar vrouwen en kinderen uit het vluchtelingenkamp Moria een douche kunnen nemen. Die activiteiten liggen op dit moment stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. In vluchtelingenkamp Moria zaten 13.000 vluchtelingen. Het kamp brandde in de nacht van 8 op 9 september af.

Mensonterend

Volgens Pieter Wittenberg van ShowerPower is er op Lesbos sprake van een mensonterende situatie. In het RTV Drenthe-programma Cassata zegt hij te beseffen dat zo'n rechterlijke procedure jaren duurt, maar hij hoopt "dat de Nederlandse regering alleen al door de rechtszaak zenuwachtig wordt en al van tevoren de goede maatregelen gaat nemen en een ruimhartiger en humaner asielbeleid gaat voeren."

Gezond verstand

Wittenberg vindt dat Nederland veel meer vluchtelingen moet opnemen uit Griekenland dan de honderd die nu zijn afgesproken. "We hopen dat de mensen in Den Haag hun gezond verstand gebruiken en niet het geld laten tellen, maar humaan zijn." Volgens Wittenberg spelen er nu allerlei politieke belangen vanwege de verkiezingen. Maar hij gelooft dat de meeste parlementariërs diep in hun hart voor een humaner vluchtelingenbeleid zijn.
ShowerPower heeft een advocatenkantoor in de arm genomen om het Nederlandse vluchtelingenbeleid te laten toetsen aan allerlei verdragen die zijn afgesloten op het gebied van de rechten van de mens. De organisatie is bereid om te procederen tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl