Verzetsman Toon Thalen was ineens zijn vrouw Sientje kwijt (deel 1), Podcast De Hilte 11

Sientje en Toon Thalen (Rechten: Stichting Oud Meppel)
Sientje en Toon Thalen
"Ik had niet zo'n lekker gevoel. Ik vroeg waar mijn vrouw gebleven was, maar dat wist hij niet. Dat was het eind." Sientje Dingstee (1917-2008) en Toon Thalen (1918-2006) waren jong en verliefd toen de oorlog uitbrak. Ze trouwden in 1941, maar lang konden ze niet van hun prille huwelijksgeluk genieten.
Ze raakten al snel betrokken bij het verzet in hun woonplaats Meppel. Ze kregen steeds vaker 'iemand die bleef logeren'. Maar daar bleef het niet bij. Zo was Toon betrokken bij het ontvreemden van het bevolkingsregister van buurdorp Wanneperveen, het ronselen van distributiebonnen, het stelen van fietsen van NSB-ers en het verspreiden van verzetskrantjes. Sien was van alles op de hoogte. Toen het vuur hun te heet onder de voeten werd, doken Toon en Sien zelf onder.
Verzetsman Toon Thalen was ineens zijn vrouw Sientje kwijt: 'Waar was mijn vrouw gebleven?'

Verzet in Drenthe

In het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11 staat het verzet in heel Drenthe centraal. In de jaren '80 werden tientallen Drenten door het Drents Archief geïnterviewd over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de oorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11. De vijfdelige serie is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.

Eerste seizoen

In het eerste seizoen van De Hilte 11 staat het verhaal van de familie Nijboer uit Gieterveen centraal. Geert Nijboer had een boerderij aan de Hilte 11 en probeerde voor zijn vrouw en vijf kinderen het leven in de oorlog zo normaal mogelijk door te laten gaan. Maar in 1943 moesten twee van zijn zoons onderduiken en nam Nijboer zelf onderduikers in huis. Meer dan een jaar ging dit goed. Tot de nacht van 15 op 16 augustus 1944; de familie Nijboer werd verraden. Geert Nijboer kon zichzelf wel redden, maar zijn zoon niet.
Ook het eerste seizoen is nog altijd te beluisteren via de verschillende podcastapps. En op zondagmiddag in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen (12.00-14.00 uur).
De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.
Sientje Thalen (Rechten: Stichting Oud Meppel)
Sientje Thalen

Reageren?

Reageren op de podcast? Dat kan. Vragen stellen mag ook. Stuur een mail naar info@drentsarchief.nl onder vermelding van De Hilte 11. Of laat een recensie achter in je podcast-app. Daardoor is de aflevering ook beter vindbaar voor andere luisteraars.

Abonneer je op deze podcast

Het tweede seizoen van De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen.
<h2>RTV Drenthe Podcasts</h2><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dehilte11/podcast">De Hilte 11</a>:</strong> Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/binnendemuren/podcast">Binnen de Muren</a>: </strong>Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/drenthetoen/podcast">Drenthe Toen</a>: </strong>Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.</p><p><strong><a href="https://www.rtvdrenthe.nl/sport/fcemmenpodcast">FC Emmen Podcast</a>: </strong>Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.