Eerste zonnepanelen geplaatst op toekomstig E-circuit

Er wordt momenteel hard gewerkt op de Veenakkers in Emmer-Compascuum, waar het eerste Nederlandse E-circuit voor elektrische auto's komt. De eerste fase van de bouw bestaat uit het plaatsen van zo'n 11.000 zonnepanelen.
De komende maanden wordt de hele dijk rondom het toekomstige E-circuit volgebouwd met zonnepanelen. Het E-circuit moet het duurzaamste circuit ter wereld worden. "Straks zullen we hier meer energie opwekken dan we hier ooit op kunnen maken", vertelt Ivo van Dam. Hij werkt als technisch directeur voor PowerField, het bedrijf dat de zonnepanelen plaatst.

Testcircuit

Pas volgend jaar wordt waarschijnlijk een begin gemaakt met de aanleg van de baan, die uitsluitend bedoeld is voor elektrische auto's en auto's die rijden op waterstof. Autofabrikanten kunnen er hun voertuigen gaan testen en particulieren kunnen er ervaren hoe het is om elektrisch te rijden.
Van Dam rijdt zelf ook een elektrisch en moest in het begin ook even wennen: "Ik liep aan tegen de range. Als er nog 20 kilometer op de teller stond dan vroeg ik me af of ik echt wel 20 kilometer kon rijden. Elektrische auto's zijn daarin heel precies en ook de rijstijl is belangrijk. Als je rijdt zoals in een benzineauto dan gaat 'ie sneller leeg."

Eerst de zonnepanelen

Hoe de baan van het circuit er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Het bedrijf Powerfield richt zich eerst op de zonnepanelen die eind van dit jaar allemaal geplaatst moeten zijn. Met de aanleg van het circuit wordt naar verwachting volgend jaar begonnen. Buiten het circuit plaatst PowerField dit jaar al wel een oplaadpunt voor elektrische auto's.
Bekijk hieronder de video over het plaatsen van de zonnepanelen op het E-circuit:

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl