Wildcam: nieuwsgierige uilen in de nestkast van een torenvalk

Nieuwe wildcamerabeelden van de hand van Claus van den Hoek uit Nijensleek. Eerder volgden we een bosuilengezin, maar de wildcamera bij de nestkast van een torenvalk levert ook prachtige beelden op.
De nestkast voor de torenvalk blijkt een prachtig uitkijkpunt te zijn. Andere vogels maken er dankbaar gebruik van. Verschillende bezoekers dienen zich aan, waaronder deze kerkuil en later de bosuil. De dieren wanen zich onbespied en kijken recht in de camera.

Voorspoedig

De kerkuil is een zeldzame broedvogel maar dankzij de nestkasten van de kerkuilenwerkgroep Drenthe doet deze uil het goed in onze provincie. De jaarlijkse aantallen fluctueren sterk op basis van het aantal veldmuizen, het belangrijkste voedsel voor de kerkuil. Gemiddeld genomen is er sinds een jaar of tien weer sprake van evenveel kerkuilen als in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Kerkuilen nestelen zich vooral in boerderijen en schuren. Ondanks hun naam broeden ze nauwelijks in kerken. Pas wanneer het echt donker is, worden deze uilen actief en laten ze hun spookachtige gekrijs horen. Zien zul je ze echter niet snel.
Meer zien van de bosuilen? Bekijk dan deze beelden van begin dit jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.