FC Emmen mag komende maanden niet voetballen met EasyToys op shirt [update]

FC Emmen mag de komende maanden niet voetballen met de naam van sponsor EasyToys op de shirts. Dat heeft de KNVB besloten na overleg met de voetbalclub en Eredivisie CV, de belangenbehartiger van clubs in de Eredivisie.

De KNVB vindt het "niet gepast" dat FC Emmen voor een online seksshop als shirtsponsor kiest zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. Volgens het bestuur betaald voetbal van de KNVB past dit niet binnen het uitgebreide sponsoringreglement. Daarin staat onder meer dat de sponsoring "niet in strijd mag zijn met de goede smaak of het fatsoen". Het bedrijf van de uit Annen afkomstige Eric Idema valt daar dus niet onder.

De KNVB schrijft op haar website dat het in december met alle clubs, tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV), het betreffende artikel uit het sponsorreglement gaat bespreken. "Ook wij hebben de maatschappelijke discussie meegekregen die is ontstaan", zegt Gudde. "Tijdens de vergadering zullen we met z'n allen spreken over welke sponsoruitingen we reglementair willen toestaan in het betaald voetbal. Hierbij willen we de reglementen zo duidelijk mogelijk hebben en open normen voorkomen die nader moeten worden ingevuld door het bestuur."

'Pragmatische oplossing'

Verder zegt de KNVB en FC Emmen dat ze samen op zoek gaan naar een pragmatische oplossing. "Daartoe zijn vandaag de eerste mogelijkheden besproken." Wat deze pragmatische oplossing is, dat is op dit moment niet bekend.

In december moet er een structurele oplossing komen, waarbij de KNVB met een voorstel gaat komen. FC Emmen loopt nu de nodige inkomsten mis. "Wij wachten nog op een gespreksverslag waarin de gedane voorstellen en toezeggingen worden bevestigd." aldus FC Emmen in een persbericht. "Dit bespreken wij intern en vervolgens met onze shirtsponsor EasyToys."

Gang naar de rechter nog open

Verder schrijft de club dat als er met de KNVB geen oplossing wordt gevonden de stap naar de rechter niet uitgesloten is. Volgens FC Emmen heeft de KNVB de wens uitgesproken om er samen uit te komen. De club heeft daar ook vertrouwen in.

EasyToys teleurgesteld, FC Emmen: 'Niet bevredigend'

Directeur Eric Idema van EasyToys is teleurgesteld in de uitspraak van de KNVB, laat hij vanavond weten aan RTV Drenthe. "We hebben wel iets aan het licht gekregen, de KNVB durft verder ook geen beslissing te nemen." zegt hij. Idema geeft aan dat zijn bedrijf niet in de seksindustrie zit maar puur faciliteiten biedt. "Het is een teleurstelling en morgen kijken we weer verder."

FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers zegt in een eerste reactie: "Het is nog niet bevredigend, niet voor FC Emmen en ook niet voor EasyToys". Volgens Lubbers ligt het aan de interpretatie van het sponsoringreglement van alle partijen.

FC Emmen speelde de afgelopen twee wedstrijden tegen VVV en PSV zonder sponsor op het shirt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Eric Idema met het FC Emmen-shirt waar zijn bedrijf op pronkt (Rechten: RTV Drenthe/René Posthuma)

Geen goed woord voor over

De aanvoerder van FC Emmen, Anco Jansen, vertelde eerder al bij RTV Drenthe dat hij geen goed woord over heeft voor de KNVB die een stokje stak voor de sponsordeal van zijn club met EasyToys. "Ik vind het te triest voor woorden, ontzettend preuts ook. We praten hier over een fatsoenlijk bedrijf dat veel geld wil steken in een club in een bedrijfstak die het vanwege de coronacrisis het ontzettend zwaar heeft. Ik vind het onbegrijpelijk." Ook supporters die kwamen kijken bij de trainingen snappen het niet, zo is te zien in onderstaande reportage van 17 september.

Tekst gaat verder onder de video.

Shirts niet aan te slepen

Ondertussen zijn op de website van FC Emmen de bestellingen voor de nieuwe shirts niet aan te slepen. Online kan men zo'n shirt bestellen met de sponsornaam erop. Er zijn inmiddels al zo'n 1.600 bestellingen geplaatst voor de shirts. Op de achterkant van het shirt staat #Hierkomikweg.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Emmen Voetbal Eredivisie Nieuws EasyToys seksrel FC
Deel dit artikel: